Nyheter

Telias mobilnät fungerar igen

(Uppdaterad 07.15) Det var problem med att ringa på GSM-telefoner inom Telias mobilnät under tisdagskvällen och natten mot onsdag i hela södra Sverige. Klockan fem i morse var felet åtgärdat. Men abonnenterna kan förlora kontakten om de rör sig under samtalet.
Nyheter • Publicerad 28 november 2007

I natt har entreprenörer och tillverkare arbetat med att lösa problemen som enligt driftsledaren Marcus Larsson uppstod då Telia skulle höja kvaliteten på nätet.

-Men det gick tyvärr fel, konstaterade han.

Även om GSM-nätet nu fungerar igen så kan abonnenterna förlora kontakten om de rör sig då de ringer och telefonen måste söka nya sändarmaster.

Problemet upptäcktes vid 22.30-tiden på tisdagskvällen. Det har drabbat hela södra Sverige, från Dalarna och söderut.

Polisen i Skåne upplevde vissa problem på grund av störningarna i nätet. - Men eftersom vi inte endast använder oss av Telia är det inte allvarligt, säger länsvakthavande befäl vid Skånepolisen.Inte heller hos SOS upplevde problemen som allvarliga. Enligt Markus Larsson, driftsledare på Telia Sonera kan det emellertid vara vissa problem även att ringa larmnumret 112.

- Det slår ut alla funktioner, så vitt jag vet, säger Markus Larsson.Endast GSM-telefoner drabbades. 3G skulle fungera utan problem. Telia hänvisar till sin hemsida för fortlöpande information om problemet och om när det är åtgärdat. Stora delar av Telia Soneras mobilnät i Sverige var fortfarande utslaget vid tvåtiden på onsdagsmorgonen. Alla kunder med GSM-abonnemang från Dalarna och söderut var drabbade, det gällde även möjligheten att ringa 112. Undantaget var Göteborg där trafiken åter kommit igång. 3G-kundernas telefoner fungerade som vanligt i hela landet.Louise Cronholm och TT

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.