Annons
Nyheter

Taxiföraren pekade ut Mijailovic

Den sista rättegångsdagen mot Mijailo Mijailovic inleddes klockan nio i dag. Den taxichaufför som trätt fram och berättat att han körde Mijailo Mijailovic från Dramaten hem till Tullinge på morddagen har kallats in som vittne.
Nyheter • Publicerad 19 januari 2004

Förhandlingarna inleddes med hans vittnesmål. Chefsåklagare Krister Petersson frågade om han arbetare som taxichaufför den 10 september och då fick en körning till Tullinge. "Jag fick den utanför Dramaten vid Nybroplan." Han sade också att han kände igen personen som Mijailovic. Hur fick du körningen? "Jag blev stoppad ute på gatan. Han räckte upp handen och jag stannade till." Taxichauffören berättade om hur Mijailovic uppträdde när han satte sig i taxin: "Han var lite trött och lite seg. Lite blyg. Han verkade inte stressad alls." "Vi hade lite småprat under hela färden. Eftersom jag var lite osäker på att få betalt försökte jag bygga upp en relation." Under rättegångens sista dag sker även slutpläderingarna. Det är sannolikt att åklagarna kommer att hävda att Mijailovics uppsåt att döda är styrkt bortom rimligt tvivel. Den enda slutsats en åklagare kan dra av detta är att det handlar om mord och att straffet bör bli livstid. Advokat Peter Althins roll blir i stället att försöka övertyga domstolen om att brottet skedde impulsivt och i hastigt mod och ska bedömas som i värsta fall dråp. Mijailovic kommer också att få en chans att säga några avslutande ord. Sannolikt beslutar Stockholms tingsrätt att Mijailo Mijailovic ska genomgå en så kallad stor rättspsykiatrisk undersökning (RPU) som ska ge svar på den avgörande frågan om han var allvarligt psykiskt störd när han högg ihjäl Anna Lindh. Förhandlingarna föregicks även i dag av privatpersoner som under natten, i snö och kyla utanför Stockholms tingsrätt, köade för att få en plats i säkerhetssalen.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons