Annons
Nyheter

Tandvårdsform för miljarder snabbutreds

Billigare tandvård åt alla redan 2007, lovar vårdminister Ylva Johansson. Försäkringskassans chef Curt Malmborg ska snabbutreda reformen. Den kommer att kosta "många miljarder". Varifrån pengarna ska tas hålls ännu hemligt.
Nyheter • Publicerad 5 december 2005

Regeringens stödpartier, vänsterpartiet och miljöpartiet, är med på tandvårdsreformen som ska göra det lika billigt att gå på tandläkarundersökning som att gå till läkarundersökning.

Fast behövs det tandbehandling blir det dyrare än i sjukvården, men billigare än nuvarande tandvård.

Annons

Regeringen och stödpartierna tänker driva igenom tandvårdsreformen i snabb takt, redan i mars ska Malmborg ha utrett det första av tre steg i reformen. Den kan därmed bli ett inslag i valrörelsen i höst. Reformen blir generös, lovade Johansson. Hon vägrade precisera kostnaden, trots att journalisterna vid pressmötet ihärdigt försökte få henne att bli mer konkret. Johansson ville inte sträcka sig längre än till att reformen blir mycket dyr.

Malmborgs utredning ska innehålla flera nivåer för kostnaderna vilket gör det omöjligt att redan nu säga hur dyr reformen blir, enligt Johansson.

Regeringen och stödpartierna har diskuterat och är överens om hur tandvårdsreformen ska finansieras och panelen vid presskonferensen gav intryck av att också ha en klar kostnadsbild. – Det finns ekonomiskt utrymme, sade Johansson bara och hennes bisittare Ingrid Burman från vänstern och Agneta Börjesson från miljöpartiet nickade instämmande.

Den första delen av förslaget som ska presenteras redan i mars gäller alla svenskar från 20 år och uppåt. Tandvård är gratis till och med 19 år. Man ska var 18:e månad kunna gå på undersökning hos tandläkaren till en kostnad som är ungefär lika hög som när man går till doktorn, några hundra kronor. Behövs behandling måste den betalas av patienten. Men reformen ska också innehålla ett högkostnadsskydd vid en ännu inte fastställd nivå.

Tanken är att ingen ska avstå från att få sina tänder undersökta av ekonomiska skäl.

– Det är mycket oroande att allt fler uppger att de inte har råd att gå till tandläkare, säger Ylva Johansson.

Andra steget i Malmborgs utredning blir högkostnadsskyddet. Den redovisningen ska han lämna i juni.

Sista steget blir en genomgång av de lagändringar och dylikt som kommer att behövas. Den kommer om ett år och redan 2007 kan beslut komma om det första steget. (TT)

Thomas Höjeberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons