Annons
Nyheter

Tacka i Benestad fick femlingar

Svansarna viftar ivrigt när lammen diar, men de får stå i kö till de två spenarna. Tackan i Benestad har nämligen fått femlingar!
Nyheter • Publicerad 15 mars 2002
Bild: Sprisse Nilsson
Bild: Sprisse NilssonFoto: 

Bild: Sprisse Nilsson" BORDER="0"Bild: Sprisse Nilsson - Jag blev rent chockad när jag kom ut i stallet i tisdags eftermiddag, säger Gunnel Nilsson. Jag fick räkna flera gånger innan jag trodde att det var sant. Nu har vi blivit föräldrar på äldre dar och måste upp om nätterna och mata de små med nappflaska. Trots att lammen är nästa nyfödda ser de stadiga ut på benen. De matas regelbundet med en liten mängd näringsextrat åt gången. - Man måste ge dem lite åt gången så att de vänjer sig, säger hon. Annars kan de bli dåliga och få diarré, men de äter mer nu än första dygnet. Ingen av dem är speciellt små utan de är jämnstora. Om inget oväntat tillstöter tror jag att de klarar sig allihop. Sven-Åke Jönsson, blev lika förvånad som Gunnel Nilsson när han åkte till stallet för att titta till sina sex tackor och baggen. - Jag har aldrig hört talas om att en tacka fått fem lamm, men de är ju så söta att man vill behålla dem allihop, säger han. Det är ju bara nu i början de behöver mat dygnet runt. Uppe på nätterna behöver vi nog vara i en vecka till, men sedan kanske det räcker att vi matar dem på dagarna. Två svarta, två vita och ett svartvitt lamm blev det när den bruna tackan korsades med en vit bagge. Födseln klarade tackan helt på egen hand. Hur ovanligt det är att en tacka föder femlingar försökte vi få reda på genom ett samtal till Österlens Veterinärstation. - Rent statistiskt vet jag inte hur vanligt det är men trillingar är vanligt, fyra lamm som alla är pigga är redan det väldigt ovanligt och att en tacka föder fem lamm som överlever är ytterst sällsynt, säger veterinär Milan Skowronek. Bild: Sprisse Nilsson" BORDER="0"Bild: Sprisse Nilsson

Per Nilsson per.nilsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons