Nyheter

Sverige utslaget ur VM

Henri Camara sköt Sverige ut ur VM. Först kvitterade Camara till 1-1 i den första halvleken. Sedan avgjorde han för Senegal genom att göra 2-1 i den fjortonde minuten av förlängningen.
Nyheter • Publicerad 17 juni 2002
Sveriges lagkapten Johan Mjällby deppar. Bild: ScanpixFoto:

Det blev en rysare på Big Eye Stadium i Oita, Japan. Efter 1-1 vid full tid gick matchen till förlängning. Anders Svensson hade ett gyllene tillfälle att åter bli matchhjälte redan efter fem minuter. Genom en "snurrfint" lurade han bort sin försvarare, men skottet träffade stolpen. Svenskarna såg också något starkare ut i förlängningen, men efter fjorton minuter kom målet som skickade Sverige ut ur VM. Henrik Camara fick fritt läge strax innanför det svenska målområdet. Skottet blev en "halvträff", men det räckte för att lura Magnus Hedman i det svenska målet och bollen gick in via den högra stolpen. Sverige började matchen bra och gjorde sitt ledningsmål redan efter elva minuter genom Henrik Larsson. Anders Svensson slog en pressad hörna mot den främre stolpen som "Henke" nickade snyggt i mål. Det var tredje målet i VM-turneringen för Celticspelaren. Under den första kvarten hade Sverige ett klart grepp om matchen och skapade även ett par hyfsade målchanser. Men efter drygt 20 minuter fick Niclas Alexandersson ett djupare jack i huvudet efter en nickduell och tvingades att sys. Under den tiden pressade Senegal hårt och den fortsatte under resten av halvleken. Det var också under den här pressen som kvitteringsmålet föll. Henri Camara kunde för första gången vända upp relativt ostört mot det svenska målet, mittbackarna Johan Mjällby och Andreas Jakobsson blev passiva vilket gav Camara skottchans. Bollen gick efter marken in vid Magnus Hedmans högra stolpe. Senegal hade ytterligare en boll inne i första halvlek, men Pape Bouba Diop var offside med någon decimeter. Passningen stod El Hadji Diouf för och han oroade ständigt det svenska försvaret. I den andra halvleken spelade Sverige aggressivare och tillät inte motståndarna komma rättvända mot det svenska försvaret. Det var också bättre samarbete mellan lagdelarna som höll kortare avstånd. Men liksom i den första halvleken tog Senegal över mot slutet och skapade ett par chanser, även om ingen var riktigt het. Sveriges bästa möjlighet skapade Zlatan Ibrahimovic, som kom in när 15 minuter återstod. Från sin högerkant dribblade Zlatan bort en försvarare, han sköt sedan med vänstern men Tony Sylva i Senegals mål räddade skottet. I kvartsfinal möter Senegal vinnaren mellan Japan och Turkiet, som spelas tisdag.