Nyheter

Sverige inledde med seger

(uppdaterad version 00.28)Sverige fick en kanonstart på EM-slutspelet genom att enkelt besegra Ukraina med 27-21 inför drygt 11 000 begeistrade åskådare i ett fullsatt Scandinavium.
Nyheter • Publicerad 26 januari 2002

Efter en relativt jämn första halvlek tryckte Sverige gasen i bottnen i början av den andra då Sverige mer eller mindre avgjorde matchen genom att göra sex raka mål då man gick från 14-11 till 20-11 efter ett mycket bra försvarsspel. - Lite förvånad är jag över att Ukraina vek ner sig så enkelt när Johan Pettersson gjorde två snabba kontringsmål, menade en nöjd och lättad förbundskapten Bengt Johansson. - Det är alltid väldigt nervöst i den första matchen i ett stort mästerskap. Vinner vi den brukar vi också vinna hela turneringen, fortsatte Benga. Två spelare klev fram som de verkliga matchvinnarna, målvakten Tomas Svensson och Stefan Lövgren. - Tomas var ypperlig så länge som det var match, menade Benga nog så riktigt. I den första halvleken var det faktiskt Barcelonamålvakten som räddade Sverige. Tomas gjorde då 13 räddningar varav flera i man-mot-man-situationer. I slutfasen av den andra halvleken blev Tomas mer mänsklig i takt med att skärpan i uteförsvaret försvann. - Min tanke var från början att Tomas och Peter Gentzel skulle stå var sin halvlek. Men Tomas var så duktig att han fick fortsätta att stå även i den andra. Men jag hade funderingar på att byta ut honom sista kvarten men så blev det inte. Det hade inte varit lätt för Peter att komma in i ett sånt läge av matchen, fortsatte Benga. Varför detta planerade målvaktsbyte i paus? - Eftersom det är så tätt mellan matcherna och att vi har en ny match mindre än 24 timmar framåt. Det kan vara svårt för en målvakt att hinna återhämta sig på så kort tid. Därför var min tanke att de skulle stå en halvlek var. Men Tomas Svensson får ursäkta - den verklige matchvinnaren fanns inte mellan stolparna utan han huserade kring den streckade niometerslinjen. Vi tänker självklart på Stefan Lövgren som med tolv mål (fyra på straff) sköt Ukraina i sank. Ett tag såg det ut som om Stefan kunde göra mål precis när han ville. Ur alla möjliga och möjliga lägen överlistade han den annars duktige målvakten Yevgeny budko. - Jag vet faktiskt inte när - och om - jag gjort tolv mål i en landskamp tidigare, menade Stefan Lövgren som helt rätt fick pris som bäste spelare i Sverige. - Tycker att vi började nervöst och i den första halvleken var det Tomas som höll oss kvar i matchen. Men i den andra lossande det och vi körde över dem. De var helt slutkörda och tungorna hängde som slipsar på dem, menade Lövet som inte var sen att tacka publiken. - Det var en fantastisk känsla att ha det hr massiva publikstödet i ryggen. Jag hoppas vi får tillfälle att bjuda tillbaka. Och visst var publiken imponerande - 11 271 åskådare som jublade, sjöng, gjorde vågen och skandera efternamnen på de svenska målskyttarna. Bättre publikstöd kan man knappast tänka sig. Förutom Tomas och Stefan hyllar vi hela det kollektiva försvarsspelet, framför allt i den andra halvleken där Magnus Wislander och Ola Lindgren sin vana trogen gjorde ett jättejobb i mittförsvaret. Ukrainas förbundskapten Vladyslav Tsyganok var inte alltför bedrövad över förlusten. - Nej, vi förlorade mot världens bästa handbollslag. Den förlusten kan jag ta. Jag tycker fortfarande att vi har en bra chans att gå vidare, sa Vladyslav Tsyganok. Ukraina hade sina främsta i Dmytro Provornikov (i andra halvlek) och Yuriy Kostetskiy som var svårfångad i den första. Tyvärr ser det ut som om Marcus Ahlm får stå utanför truppen även i Sveriges nästa match mot Polen. - Jag kommer att hålla den 16:e platsen öppen i varje fall fram till Polenmatchen, säger Benga som dock aviserar ett par förändringar i dagens lag. - Martin Boquist går in på någon av kantspelarnas bekostnad och Peter Gentzel kommer att stå, förklarar den svenska förbundskaptenen.