Annons
Nyheter

Svenskarna ger polisen dåligt betyg

Svenska brottsoffers förtroende för polisen fortsätter att rasa. Däremot är de allra flesta svenskarna nöjda med tandvården. Det visar Svenskt Kvalitetsindex (SKI) årliga undersökning.
Nyheter • Publicerad 8 november 2005

Förtroendet för polisen backar för andra året i rad och får nu betyget 49,4 på en skala mellan 1 och 100.

– Det är utomordentligt allvarligt och signalerar att verksamheten inte alls fungerar, säger docent Jan Eklöf vid Handelshögskolan i Stockholm.

Annons

Det är brottsoffer som utsatts för stölder eller våldsbrott som intervjuats om sin syn på brottsutredningarna.

Förklaringen till det ökade missnöjet är, enligt Eklöf, att polisen är för dålig på att klara upp de brott som har begåtts. – Men det handlar också om att man inte får besked om vad som händer sedan man har gjort en polisanmälan. Man vet inte om det görs något överhuvudtaget, säger Eklöf.

Störst är missnöjet bland dem som har drabbats av inbrott i bilen eller fritidshuset.

Ända sedan mitten av 1990-talet har polisen haft bottenplaceringen i undersökningen.

Eklöf tror att det beror på att närpolisreformen byggde upp förväntningarna på att avståndet mellan polisen och folket skulle minska, men att de aldrig infriades.

Tandvården är däremot den samhällsservice som vi är mest nöjda med. Privattandvården får betyget 78,8 och folktandvården 70,7.

– Det finns en enorm lojalitet mot tandläkaren. Man byter inte tandvård om inte tandläkaren dör eller flyttar.

De tillfrågade är nöjda med både hur de blir bemötta och hur tänderna tekniskt tas om hand.

Inget i undersökningen tyder på att patienterna tycker att tandvården är för dyr. När det gäller förskolan och äldreomsorgen anser däremot svenskarna att de får för lite för pengarna.

Förskolan har ramlat ner från sin topplacering till en andra plats.

Annons

– Man tycker inte att maxtaxan är lika prisvärd som för två, tre år sedan, säger Eklöf.

Svenskarnas betyg på serviceboende för de äldre har också sjunkit från 68,8 förra året till 67,7 i år. De anhöriga är mindre nöjda än de boende själva.

– Man vill att de anhöriga får mer personlig omvårdnad för det som man betalar.

Undersökningen visar hur svenskarna betygsätter samhällets service. De områden som har mätts är öppen sjukvård, hela utbildningssektorn, tandvård, äldreomsorg, polis och skatteväsende. Totalt 3500 personer som har haft erfarenhet av eller kontakt med verksamheterna har intervjuats. (TT)

Kamilla Kvarntorp

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons