Annons
Nyheter

Svenskar hårt drabbade i Thailand

Svenskarna framstår allt mer som den hårdast drabbade turistgruppen i katastrofområdet i Thailand.
Nyheter • Publicerad 29 december 2004

I det helt ödelagda Khao Lak bodde minst tusen svenska resenärer när flodvågorna slog in i söndags.

I Thailand uppgav premiärminister Thaksin Shinawatra på onsdagen att bland turisterna är det de från norra Europa, särskilt skandinaverna, som drabbats hårdast av katastrofen. Enligt en lista som thailändska myndigheter offentliggjorde finns 473 utlänningar bland de hittills bekräftade dödsoffren. Av dem uppgavs 54 vara svenskar, 49 tyskar och 43 britter. Det fanns dock även motstridiga rapporter och svenska utrikesdepartementet stod på förmiddagen fast vid att endast sex svenska dödsoffer bekräftats.

Annons

Antalet döda turister befaras bli mycket högre, särskilt när spillrorna i de hårdast drabbade platserna, Khao Lak och ön Phi Phi genomsökts.

– Jag uppskattar antalet saknade till minst 1500 och de flesta av dem är utländska turister som var ute i vattnet när vågen kom, sade Sunthorn Riewluang, chef för landets katastrofmyndighet, enligt Reuters.

I spillror

Khao Lak, strax norr om halvön Phuket, tillhör skandinaviska och tyska turisters favoritorter i södra Thailand. Researrangörerna Fritidsresor, My Travel och Apollo uppger att minst tusen av deras resenärer hade bokat in sig på hotell och bungalower under julhelgen. TT:s utsända rapporterar att Khao Lak i dag är i spillror, de fåtal hotell som fortfarande står upp är utblåsta av flodvågen och att likstanken är närmast outhärdlig.

Av de omkring 10000 människor, thailändare och turister, som fanns i Khao Lak, kan mer än 3000 ha dött, uppger polischefen Aroon Klaewvatee enligt Reuters.

På Sofitel Magic Lagoon, där de flesta turister var tyskar, bodde och arbetade omkring 750 människor när vågorna slog in.

– Alla grät eller skrek på franska, svenska och tyska, berättar en tysk turist för AFP.

Nästan hälften av människorna på hotellet saknas fortfarande.

Eva Olivecrona, informatör för Fritidsresegruppen, vill dock inte dra slutsatsen att man måste befara det värsta i Khao Lak.

– Under gårdagen evakuerades en hel del människor i Khao Lak. Man tömde sjukhus, skolor och andra uppsamlingslokaler, säger hon till TT.

Annons

Ryggsäcksresenärer sårbara

Längre söderut, på halvön Phuket, finns också flera drabbade populära svenska chartermål, som Karon, Kata Beach och Patong. Där finns många hotell som rekommenderas för småbarnsfamiljer.

My Travel och Apollo uppger att de hade 4300 turister i södra Thailand under julhelgen. Fritidsresor hade 2900 charterturister och minst lika många som flugit till Thailand utan att boka hotell. Dessa så kallade ryggsäcksresenärer riskerar att ha drabbats extra hårt.

– De som reser arrangerat bor på stora hotell, medan många ryggsäcksresenärer bor i mycket sårbara bungalows. Ett exempel på det är Phi Phi där i stort sett hela ön är utraderad, utom de två stora hotellen som fortfarande står, säger Methy Sunbhanich, vice rektor för ett universitet på Phuket.

Även enligt sammanställningar över saknade utlänningar som nyhetsbyråer gjort över hela katastrofområdet i Sydostasien, så är Sverige hårdast drabbat. Omkring 1500 svenskar uppges vara saknade, följt av 800 norrmän, 400 singaporianer, 214 danskar, 200 finländare. Många tjecker, israeler, tyskar och italienare finns också med.

Vid sidan om Thailand fanns många svenskar i Sri Lanka, närmare 700 enligt de tre researrangörerna. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons