Nyheter

Svenska jordbrukare nobbar ogräsgift

I fredags godkändes det giftiga ogräsmedlet paraquat för användning i EU, trots att medlet varit förbjudet i Sverige sedan 1983. Nu försäkrar de svenska lantbrukarna, genom sin organisation LRF, att de inte kommer att använda ogräsgiftet i svenska odlingar.
Nyheter • Publicerad 7 oktober 2003

"Vi vill inte och kommer inte att använda preparat som förbjudits i Sverige men som EU nu godkänt för användning inom unionen, säger LRF:s miljöchef Jan Eksvärd." Enligt Eksvärd har LRF aktivt försökt förhindra att EU skulle godkänna paraquat, och bland annat vädjat till alla EU:s miljöministrar. Genom att EU trots kritiken satt upp paraquat på listan över godkända bekämpningsmedel, blir medlet automatiskt tillåtet i Sverige. Men för att få användas här måste medlet registreras på nytt hos Kemikalieinspektionen. "Miljöminister Lena Sommestad och andra som värnar om miljön och arbetarskyddet kan vara lugna, det svenska lantbruket kommer inte att använda det giftiga medlet, säger Jan Eksvärd."

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.