Annons
Nyheter

Summering av valet i sydöstra Skåne

Maktskifte i två kommuner - Skurup och Simrishamn - och en jämn omröstning om vindkraften. Så här ser det ut i de fem kommunerna i sydöstra Skåne strax efter midnatt.
Nyheter • Publicerad 16 september 2002
Socialdemokraterna i Simrishamn jublar. Jan-Bertil Hansson tillsammans med riksdagsledamoten Göran Persson. Bild: Tomas Bodin
Socialdemokraterna i Simrishamn jublar. Jan-Bertil Hansson tillsammans med riksdagsledamoten Göran Persson. Bild: Tomas BodinFoto: 

Det är ett oklart parlamentariskt läge i Ystad, men det borgerliga blocket ser ut att få majoritet med ett enda mandat tillsammans med ystadspartiet och spi. Det sittande kommunalrådet Thomas Lantz (m) säger att han kan tänka sig att bilda en sådan majoritet. I Simrishamn ser det ut att bli ett maktskifte med oppositionsrådet Karl-Erik Olsson (s) som kommunalråd. Förlorarna i Simrishamn blev sjukvårdspartiet och moderaterna som tappade 10,8 respektive 8,7 procent jämfört med förra valet. I Tomelilla behåller de borgerliga majoriteten och med största sannolikhet blir det 30-åriga Kristina Jönsson (m) som blir kommunalråd. I Sjöbo kommer det sittande kommunalrådet, Stefan Lundgren (m), att kräva kommunalrådsposten åt moderaterna och han räknar med stöd från folkpartiet och kristdemokraterna. Sjöbopartiets uppgång till nio mandat gör att partiet fortsätter att vara det tredje största i kommunen. Valdeltagandet var det lägsta någonsin i Sjöbo kommun, mindre än tre fjärdedelar av kommunens invånare gick och röstade. I Skurup blir det ett maktskifte. De borgerliga fick 43 procent, medan socialdemokraterna, vänsterpartiet och miljöpartiet fick cirka 37 procent. Kommunens väl blev den största förloraren och backade 6,8 procent. I folkomröstningen om vindkraften i Skurup ledde ja-sidan knappt när hälften av rösterna var räknade strax innan midnatt. Sedan slog det över till flest röster på nej-sidan. I skrivande stund är det jämnt med Skurups tätort kvar att räkna.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons