Annons
Nyheter

Studieverkstaden behöver två lärare

Studieverkstaden - en trampolin som ger långtidsarbetslösa, långtidssjukskrivna men också elever vid komvux en skjuts uppåt i personlig utveckling och motivation för att gå vidare till studier eller jobb. Men har den någon framtid när statsbidragen skärs ner?
Nyheter • Publicerad 4 april 2003

Vad händer om nämnden för utveckling och arbete (nua) klubbar förslaget på att spara in på en lärartjänst? Eleverna är oroliga. -Det blir en omöjlig situation för en ensam lärare att hjälpa alla dem som kommer hit. Då kan vi lika bra gå hem och sitta och rulla tummarna. Det kommer aldrig att fungera, tror Monica Brömster, långtidssjukskriven som gått på Studieverkstaden sedan i höstas. Hon fräschar upp sina gamla kunskaper i ämnen som krävs för vidare studier. I botten är hon undersköterska, har varit sjukskriven drygt ett år och siktar på en framtid med någon typ av administrativt jobb. Mitt emot sitter Ann-Margreth Thuresson med en uppgift i svenska. Hon har varit sjukskriven fyra år och ser Studieverkstaden som en möjlighet att komma ut ur isoleringen och söka vägar vidare: -Det är ett stort steg att gå direkt in i komvux efter att ha varit sjukskriven så länge. Men här får jag stor hjälp av lärarna. De behövs verkligen båda två eftersom de har kompetens i olika ämnen och kompletterar varandra. Båda kommer till "verkstan" tre timmar tre gånger i veckan. Anette Svensson nyttjar också resursen för studiestöd varje vecka, när lärarna på komvux inte har tid. Lars Bejmar och Ann-Inger Persson är de lärare som för tre år sedan började arbetet med att bygga upp verksamheten från grunden. De fungerar som mentorer, motiverare, rehabiliterare, handledare och pedagoger och de delar på ansvar och handledning. Båda har också andra uppdrag inom nua, Lars Bejmar undervisar i matematik på grundskolenivå för vuxna (Gruv) och på gymnasiets individuella program. Ann-Inger Persson har svenska för invandrare (SFI). På studieverkstaden lägger de ner motsvarande drygt 1,3 heltidstjänst i ett överlappande system. -Idén bakom verksamheten här är ju, förutom att motivera dem som kommer hit, att vi ska spara pengar åt kommunen på längre sikt. Varje långtidsarbetslös eller sjukskriven som kommer ut i arbetsliv eller studier betyder ju en lägre kostnad för kommunen, påpekar Lars Bejmar. -Tack vare studieverkstaden går fler och fler, som annars inte haft ork, ut i samhällslivet igen. Gensvaret som vi får är helt otroligt, konstaterar Ann-Inger Persson. För närvarande är 23 långtids arbetslösa och sjukskrivna inskrivna i verksamheten. Därtill kommer de som börjat studera vidare men som återkommer till de båda lärarna för att få hjälp.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons