Annons
Nyheter

Studie ger mer kunskap om våldtäkter

En ny studie ska ge mer kunskap om våldtäkterna i landet. Brottsförebyggande rådet (BRÅ) har redan börjat undersökningen som ska vara klar till årsskiftet, uppger Sveriges Radios Ekoredaktion.
Nyheter • Publicerad 6 september 2004

Anmälningarna om våldtäkt har successivt ökat de senaste åren och BRÅ anser att vi vet alldeles för lite om våldtäktsbrotten. BRÅ specialstuderar nu anmälningarna om alla fullbordade våldtäkter åren 1985, 1990, 1995 och år 2000. Det rör sig om totalt 3 500 fall som undersöks.

- Vi vill bland att veta omfattningen av brotten, hur de gått till och vilka omständigheterna varit kring brotten, säger Erik Grevholm, enhetschef vid BRÅ, till TT.

Annons

Studien väntas ge svar på många obesvarade frågor om våldtäktsbrotten.

- Vi hoppas få en mycket bättre kunskap om hur de här brotten ser ut. Det är en viktig bas för åtgärdsstrategier, hur man kan förebygga och bekämpa den här typen av brott, säger utredaren Lotta Nilsson till Ekot.

Granskningen har pågått en tid genom insamling av alla data. Det som återstår är att analysera materialet.

 

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons