Nyheter

Studenten som jobbar heltid

SWINOUJSCIE I receptionen på ett av hotellen i Swinoujscie arbetar Alexandra Ninca, 24. Hon bor kvar hos sina föräldrar och studerar ekonomi och turism i Szczecin. Hon lyckas kombinera studierna med heltidsjobb.
Nyheter • Publicerad 20 april 2004

- Det går bra, jag jobbar på kvällar och helger och någon dag i veckan. Jobbet gör att hon har råd att köpa kläder, betala mobiltelefonen och gå ut och roa sig. - Men situationen är inte bra i Polen nu, speciellt har de äldre det svårt. De tvingas leva på kanske 400 zloty i månaden, säger Alexandra Ninca. Själv tjänar hon 1000 zloty i månaden, det vill säga omkring 2|000 kronor. Hon påpekar att framtiden inte heller är särskilt ljus för studenter. -|Man kanske studerar fem eller sex år och sedan bara får en lön på tusen zloty. Hon har inga omedelbara planer på att söka jobb i något annat EU-land. Ändå har hon släktingar i Sverige. - Jag vet inte riktigt, först vill jag avsluta mina studier. Jag tror att jag alltid skulle känna mig främmande om jag inte bodde i Polen. I folkomröstningen i somras röstade hon ja till ett medlemskap. - Jag röstade ja, inte för min egen skull utan för mina barns skull.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.