Annons
Nyheter

Striden om färjetrafiken allt hårdare

Stenhård konkurrens, priskrig och stigande bränslepriser pressar rederierna på Östersjön. Slaget om passagerarna lättar en aning när Birka Line nu säljer sitt ena kryssningsfartyg Birka Princess. 250 anställda sägs upp.
Nyheter • Publicerad 13 februari 2006

Det är cypriotiska Louis Public Company som köper Birka Princess för 35 miljoner dollar, omkring 270 miljoner kronor.

Birka Princess har varit ur trafik för översyn och servicearbeten och kommer nu inte att kryssa mer på Östersjön. Efter tjugo år på Östersjön blir det nu cypriotiska farvatten för Birka Princess.

Annons

Birka Line har efter försäljningen kvar Birka Paradise som enda kryssningsfartyg på Östersjön:

– Det tror jag är en kostym som passar oss mycket bättre med vår strategi att satsa på kvalitet i stället för kvantitet, säger Wiveka Burgaz, vd och marknadsdirektör för Birka Cruises, Stockholm.

Försäljningen innebär att 250 av koncernens 900 anställda sägs upp. De är anställda av rederiet på Åland. Birka Line visade röda siffror när niomånadersrapporten presenterades i slutet av oktober. Förlusten före skatt låg på 73 miljoner kronor mot en vinst på 70 miljoner kronor ett år tidigare.

Kostnaderna för rederiet steg så mycket att en omsättningsökning på hela 48 procent inte fick något genomslag i resultatet. Antalet passagerare ökade med så mycket som 83 procent under de första nio månaderna.

Bokslutet kommer om ett par veckor.

– Men inget har dramatiskt förändrats under det senaste kvartalet, kommenterar Wiveka Burgaz.

De resenärer som köpt resor med Birka Princess kommer att i stället erbjudas resa med Birka Paradise eller få pengarna tillbaka. Också flera av de andra rederierna som trafikerar Östersjön har känt av motvinden. I höstas varslade Silja Line 500 anställda om uppsägning och Viking Lines resultat försämrades dramatiskt under hösten.

Silja Line är till nu salu och Viking Line är ett av de rederier som lagt ett preliminärt bud på Silja Line. Andra tänkbara köpare som nämnts är estniska Tallink samt svenska Stena.

Om Viking Line blir den som köpet Silja Line får bolaget en helt dominerande ställning på trafiken mellan Sverige och Finland.

Birka Line väljer nu att dra sig ur striden att få flest passagerare. I stället satsar man stenhårt på att marknadsföra sitt nya fartyg, Birka Paradise som togs i trafik i november 2004. (TT)

Maria Victorin

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons