Annons
Nyheter

Stort behov av skolans läxhjälp

Behovet av att få hjälp med läxorna ökar. Det kan Joanna Vuris konstatera. Hon är ansvarig för Läxhjälpen på Fagerängen där elever från Pilevall och Östra skolan får stöd.
Nyheter • Publicerad 23 augusti 2002

Trycket på Läxhjälpen har tilltagit under det senaste året, alltfler har ett behov av att få stödundervisning av de två lärare som finns till i hands på eftermiddagarna. - Det finns åtminstone ett 40-tal som vill komma hit, men som vi inte kan ta emot på grund av att resurserna inte räcker till. I dag kommer det ungefär 25 elever dagligen, som får hjälp med sina hemuppgifter. Tråkigt nog kan vi inte hjälpa alla som behöver stöd. Vi får prioritera dem som har störst behov, berättar hon. Förra hösten tog man emot ett 60-tal elever. Lärarna som hjälpte eleverna att förbättra sina kunskaper i de respektive ämnena klarade dock inte av ta hand om alla. Därför fick man begränsa besöksantalet till 25. Man har försökt förhandla sig till ytterligare pengar för att kunna ta emot fler. Till hösten ska det avgöras hur den framtida Läxhjälpen ska utformas. Läxhjälpen har funnits i tre år och finns inrymd i en lägenhet på Fagerängen. Dit kommer elever som behöver hjälp för att bland annat få hjälp med svenska språket, knepiga mattetal eller engelsk grammatik. De flesta av dem som kommer till Läxhjälpen har invandrarbakgrund. - Många av dem som kommer hit har föräldrar som inte kan hjälpa sina barn, därför att de själv inte har tillräckliga kunskaper. Dessutom finns det flera av dessa föräldrar som förutom att de inte behärskar tillräckligt bra svenska inte kan läsa och skriva på sitt hemspråk, säger Joanna Vuris. Måndag till torsdag under eftermiddagarna har Läxhjälpen öppet. Det är alltid två lärare som fick till hands för att stödja eleverna med hemuppgifterna. Arrij Moussa som är elva år tycker att Läxhjälpen ger en trygghet. Hennes föräldrar kommer från Irak, vilket gör att hon tycker det kan vara kämpigt att skriva på svenska. - En del ord känns svåra. Det underlättar när man kan fråga någon av lärarna på Läxhjälpen, säger Arrij, som oftast får hjälp med svenskan, historieuppgifterna och även matematiken. I ett annat rum sitter Menton Parduzi. Han är tolv år och kommer i regel alla dagar som Läxhjälpen har öppet. - Här kan jag skriva och läsa och framförallt försöka förstå svenska, säger Menton som kommer från Kosovo.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons