Nyheter

Storspel i semin mot Island

Vad som i den första halvleken såg ut att bli en svår vandring mot en EM-final blev efter pausvilan en enkel resa för svenskarna som till slut vann med 33-22 inför rekordpubliken 14 067 i Globen, nytt publikrekord för handboll i Sverige.
Nyheter • Publicerad 3 februari 2002

Island bjöd upp till riktigt bra motstånd och var väl så bra som Sverige i den första halvleken. I den andra tog emellertid orken slut för Island i takt med att Peter Gentzel - som ersatte Tomas Svensson i paus - bommade igen kassen. I och med Peters strålande målvaktsspel (han knep bland annat tre straffar) fick Sverige också en mängd enkla kontringsmål där inte minst Johan Pettersson visade sin klass med sin snabbhet och säkerhet i avslutningarna. Bäst i det svenska laget var förutom nämnde Peter Gentzel också målvaktskollegan Tomas Svensson, Magnus Wislander som var strålande på linjen i den första halvleken och alltid lika skicklige Stefan Lövgren samt kvicke Johan Pettersson. Johan var bland annat inblandad i det läckraste målet - en dubbeljapan där han i luften passade bollen vidare till Thomas Sivertsson som bara hade att slå bollen i tom bur. Marcus Ahlm kom in i slutminuterna men hann aldrig anteckna sig i målprotokollet. - Vi började lite trevande och hade ingen fart på bollen i anfallsspelet. På grund av många tekniska fel kunde Island kontra i kapp oss trots att vi ledde med fyra mål, menade Benga Johansson som emellertid i den andra halvleken fick stopp på islänningarnas kontringsspel. Först och främst genom bra målvaktsspel och skärpt försvarsspel i största allmänhet men också på grund av ett ändrat försvarsspel i samband med Islands kontringar. - Det blev bättre när vi spelade 6-0 i försvaret under Islands kontringar. Normalt sett spelar vi 3-2-1 i försvaret om vi inte hinner byta Stefan Lövgren. Men det utnyttjade Island med att kontra med två linjespelare, förklarade Benga. Bäst i Island var storskytten Olafur Stefansson. Också linjebjässen Sigfus Sigurdsson var duktig liksom Gudmundur Hrafnkelsson som gjorde en bra första halvlek i målet.