Nyheter

Stormbyar drar in över Sverige

Ett rejält oväder med kraftiga vindar rör sig under förmiddagen in över Sverige. Västkusten och Skåne drabbas hårdast med stormbyar, höga vågor och risk för översvämningar.
Nyheter • Publicerad 9 november 2007

Stormen som natten till fredagen piskade Nordsjön orsakar nu hård blåst längs västkusten och i Skåne.

- Vindarna kommer att öka på mer och mer på västkusten. Vi har redan haft stormbyar, bland annat på Väderöarna där vi har mätt vindbyar på 29 meter per sekund, säger Alexandra Ohlsson, jourhavande meteorolog på SMHI, till TT.

De kraftiga vindarna ger upphov till höga vågor, som i sin tur kan få vattenståndet att stiga uppemot en meter.

- Under eftermiddagen kan vattennivåerna stiga ganska snabbt, säger Alexandra Ohlsson.

SMHI har utfärdat en klass 2-varning på sin tregradiga skala för Hallandskusten och Skånes västkust. Med det menas att väderutvecklingen kan innebära fara för allmänheten, stora materiella skador och stora störningar i viktiga samhällsfunktioner. Allmänheten uppmanas att följa förloppet på internet, radio eller tv. Det massiva lågtrycket, som drog in över Sverige på torsdagskvällen, kan också leda till stora problem på vägarna.

- I samband med att lågtrycket rör sig österut drar kallare luft ner över landet och det gör att regnet i östra Svealand och på en del håll i Götaland kommer att övergå till snö. I norr finns det risk för snöhalka och längre söderut finns det risk för ishalka när det fryser på, säger Ohlsson.

Det dröjer innan ovädret försvagas. På västkusten kommer vindarna att mattas av först under natten till lördagen, enligt SMHI.

(TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.