Annons
Nyheter

Stora sjukhus bäst för tidigt födda

Extremt för tidigt födda barn har mycket större chans att överleva om de föds på ett universitetssjukhus än om de föds på ett länssjukhus. För övriga för tidigt födda barn är överlevnaden lika god vid båda sjukhustyperna.
Nyheter • Publicerad 3 maj 2004

Det framgår av en studie publicerad i den ledande barnmedicinska facktidskriften Pediatrics. - Våra resultat ger stöd för att det är riktigt att försöka centralisera vården av de allra tidigast födda barnen till några få högt specialiserade centra, säger Stefan Johansson, läkare vid Astrid Lindgrens barnsjukhus, till Upsala Nya Tidning. Stefan Johansson är huvudansvarig för studien, som bygger på uppgifter ur det medicinska födelseregistret och dödsorsaksregistret för närmare 2 300 mycket för tidigt födda barn i Sverige. Alla barn i studien hade fötts efter en graviditet som varat kortare tid än 31 graviditetsveckor. Ju mer omoget ett barn är när det föds, desto skörare är det och desto större risk löper det att inte ens med hjälp av avancerad intensivvård klara omställningen till livet utanför livmodern. Av barnen som föddes i den 24:e graviditetsveckan dog drygt hälften. Därefter förbättrades överlevnaden. Av barnen som föddes i den 31:a graviditetsveckan överlevde 19 av 20. - Glädjande nog var överlevnaden i stort sett lika god om barnen fötts på ett länssjukhus som på ett universitetssjukhus. De var bara för de allra mest omogna barnen, de som föddes i den 27:e graviditetsveckan eller ännu tidigare, som vi såg ett samband mellan vårdnivån och chansen att överleva, säger Stefan Johansson. Drygt 600 av barnen i studien föddes före den 27:e veckan. I den gruppen var dödligheten drygt 32 procent för dem som föddes vid något länssjukhus och nära 23 procent för dem som föddes vid något universitetssjukhus.  

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons