Annons
Nyheter

Stora risker för minröjare i Somalia

Ulf Flink och den sju år äldre dansken jobbade med minriskutbildning, som är en del av Räddningsverkets minröjningsprojekt på uppdrag av FN:s utvecklingsprogram.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2008

- De uppmärksammar den lokala befolkningen om risker och hur man uppträder inför miner och oexploderade granater som ligger här och var. Så att de inte gör fel, säger Kjell Larsson chef för Räddningsverkets internationella avdelning.

Det var under ett sådant besök som staden Hudur i Somalia anfölls av ICU, Islamistic Court Union.

Annons

- ICU har uppgett att de ligger bakom men egentligen finns inte denna organisation längre som en sammanhållen enhet, säger Kjell Larsson.

Han berättar att Somalia under de senaste 20 eller 30 åren gradvis har sönderfallit och är i dag en land utan tillförlitligt polis- eller rättsväsende. - Lokala banditgäng härjar och utvidgar då och då sina territorier. Det finns information som pekar på att det var en sådan här grupp som anföll en annan territorial grupp och var ute efter Hudurs borgmästare, berättar Kjell Larsson.

Han intygar att ett uppdrag i Somalia innebär förhöjd risk. - Vi har en pool av särskilt kompetent personal inom räddningsverket. Frivilliga personer som till vardags har andra arbeten. När vi söker en särskild kompetens kontaktar vi personer från denna pool, säger Kjell Larsson.

Förutom att kunna minröjarjobbet bör dessa personer behärska engelska och vara stabila och klara av att hantera svåra situationer.

- Vi kräver också att anhöriga ska vara underrättade om riskerna, säger Kjell Larsson.

Han har pratat med killarna och försäkrat sig om att de är hela och friska.

- Sedan har vi haft en preliminär diskussion om vad som nu kommer att hända. De är klart tagna av situationen och jag har inte velat per telefon få ur dem vad som skett. I stället kommer en av våra chefer Rikard Hartman ner till Nairobi för att ta reda på vad som hänt, säger Kjell Larsson.

Åsa Liliefeldt Lundström asa.liliefeldt@ystadsallehanda.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons