Annons
Nyheter

Stor bjudning på Landsbygden

De kom gåendes från alla väderstreck och de som bodde mera långväga tog bilen. Alla hade de ett gemensamt mål; att slå sig ner i lanthandlare John Holck Bergmans trädgård för att avnjuta Österlens kanske längsta smörgåstårta någonsin.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2003

För i lördags var det Landsbygdens dag och en sådan ska så klart uppmärksammas av dem som bor där. -Det har blivit tradition att bjuda sina kunder på något gott på Lanthandlarnas dag för det var så vi kallade dagen från början. Och den har nog funnits i åtskilliga år. Jag kände att jag ville bjuda till lite extra, det är ju min första sommar som lanthandlare i byn. Det där extra var 28 meter smörgåstårta serverat till vin eller vatten bakom lanthandeln. Och till barnen dukades det upp både glass, läsk och ballonger. Här i skuggan under ett träd satt Lotten Jensen och spelade dragspel så det säkert spratt av valslust i både ett och annat ben. Jo, nog bjöd han till alltid, John Holck Bergman som sadlade om från kommunalråd i Nacka till lanthandlare på Österlen. Det började med att han köpte lanthandeln i Bondrum, men där såldes det mest antikt och kuriosa. I Skåne Tranås slog han sin sig ihop med sonen, Johan HB Gratschew, och vågade satsa i en bransch som inte så många ger sig in i. Det har gått över förväntan: -Vi har fått en hel del nya kunder och ser en positiv utveckling på omsättningen, så visst lever landsbygden! Här i byn är föreningslivet dessutom väldigt livligt, inte minst har vi ju Ungdomsföreningen som ser till det. Lanthandlaren trivs som fisken i vattnet. -Som heltidspolitiker blev man ju van vid att träffa mycket folk och det roar mig. Det får man göra som lanthandlare också, säger Johan Holck Bergman innan han går iväg med skottkärran, nej han säger inte rullebör, för att hämta de drycker som ska serveras. Så är klockan två och folk strömmar in. Någon blir lite skeptisk till att det verkligen är 28 meter smörgåstårta och börjar stega. Han får det till 30 meter, innan gästerna låter sig väl smaka och den ena metern efter den andra försvinner. En sak är helt klar; kunderna både imponerades och njöt i fulla drag.

Jea Jonsson jea.jonsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons