Annons
Nyheter

Stopp i hamn när hamnarbetare protesterar mot EU-förslag

Hamnar i hela Europa drabbas av stora problem under måndagen när hamnarbetare strejkar och protesterar mot ett förslag från EU-kommissionen att öka konkurrensen i hamnarna.
Nyheter • Publicerad 16 januari 2006

Inför EU-parlamentets ovissa omröstning om förslaget, det så kallade hamndirektivet, väntas flera tusen europeiska hamnarbetare till Strasbourg för att demonstrera.

På grund av att många lämnat sina arbetsplatser för att säga ifrån vid EU-parlamentet, och att deras kollegor som stannat hemma genomför sympatiåtgärder, väntas många hamnar i Europa få problem under måndagen. Arbetet i hamnen i belgiska Antwerpen, en av Europas större hamnar, låg nere. Båtar kan lägga till, men ingen lastning eller lossning sker.

Annons

I Barcelona förutses aktioner under två dagar, enligt den spanska statliga televisionen TVE. Också i svenska hamnar blir det aktioner.

Kritiken är hård från Europafacket och hamnarbetarnas organisationer i hemländerna mot förslaget, inte minst på grund av att ett snarlikt direktivförslag röstades ned av EU-parlamentet för bara något år sedan.

Utgången i parlamentet, som debatterar ärendet under tisdagen på sessionen i Strasbourg och röstar om det på onsdag, är oviss. Det ansvariga utskottet, transportutskottet, höll i slutet av förra året en omröstning som slutade med att kompromissförslaget från parlamentets föredragande röstades ned med en röst. Det innebar att kommissionens förslag, som hamnarbetarna kritiserar mest, nu är huvudförslag. Men mycket kan hända i fråga om ändringsförslag före omröstningen.

Socialistgruppen, näst störst i parlamentet, är emot förslaget, liksom de gröna och vänsterpartierna i GUE-gruppen. Liberalerna är splittrade.

Förslaget från kommissionen går i korthet ut på att på olika vägar öka konkurrensen i hamnarna. Det ska ske genom att öppna för fler leverantörer av hamntjänster, genom att tillåta så kallad egenhantering vilket innebär att besättningarna på båtarna kan få utföra den lastning och lossning som hamnarbetarna nu gör. Det gäller också konkurrens om lotstjänster.

Den svenska regeringen har varit i huvudsak negativ till förslaget. Mot det senaste på grund av att det är ungefär samma förslag som röstades ned för bara något år sedan och att ingen konsekvensanalys har gjorts. Regeringen anser att förslaget i stället för konkurrens inom hamnar borde riktas om till konkurrens mellan hamnar. (TT:s korrespondent)

Lars Larsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons