Annons
Nyheter

Stopp för fallskärmar till kommunalråd

Förslaget om fallskärmar till kommunalråd som slutar stötte på patrull när kommunfullmäktige i Tomelilla diskuterade frågan.
Nyheter • Publicerad 2 maj 2002

Centern vidhöll sin kritik av fallskärmar. - Det handlar om moral och etik och om hur vi använder med skattebetalarnas pengar, sade Leif Sandberg (c) och kallade förslaget ruttet. Partikamraten Bengt Högborg påpekade att ingen tjänsteman i kommunen har fallskärm. - Vi vill inte betala till politiker som inte gör någonting, sade han. Centern fick understöd av folkpartiet. Efter långa diskussioner och flera ajourneringar beslutade kommunfullmäktige att åter låta kommunstyrelsen närmare titta på ett förslag som framkastades av Henrik Swensson (fp). Han pläderade för trygghet för kommunalråd och en ekonomisk hjälp att komma tillbaka till arbetslivet. Men han varnade för att fallskärmarna kan bli dyra och förespråkade i stället en avgångsersättning under högst fyra år. - Folkpartiet tycker att fallskärmar är otidsenliga i den utformning som de nu fått, sade han och varnade för att fallskärmarna kan kosta mångmiljonbelopp. De kritiserade fallskärmarna ger maximalt 65 procent av kommunalrådslönen fram till pensionen, under förutsättning att kommunalrådet arbetat i tolv år, är 50 år fyllda och inte fått något annat jobb. Efterlyst trygghet Såväl John Johansson (m) som oppositionsrådet Gun Nilsson (s) efterlyste någon sorts ekonomisk trygghet för kommunalråd. De talar inte i egen sak, eftersom de inte berörs av nyordningen. - Det är rimligt att man skapar en trygghet för ett kommunalråd eller oppositionsråd som ägnat en stor del av sitt yrkesliv åt kommunen, sade Johansson som dock mot slutet av debatten sade att Henrik Swenssons synpunkter var värda att beakta. Gun Nilsson påpekade att Tomelilla kommun numera är den enda kommunen i Skåne som inte har ekonomisk trygghet för kommunalråd som slutat. Själv hade hon först för något år sedan insett att hon som politiker under mer än 20 år går miste om den extra avtalspension som många andra löntagare åtnjuter. Uppdraget som kommunalråd ger inte den extra avtalspensionen. - När jag går i pension blir jag en fattigpensionär, sade hon och undrade vad det var som var så speciellt med Tomelilla. - Varför är det så svårt att ge förtroendevalda trygghet här? frågade hon retoriskt.

Peter Hellemark peter.hellemark@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons