Annons
Nyheter

Stockholmsk tradition blev skånsk

Historien bakom Mårten gås kommer inte från Skåne utan från Frankrike. Där fanns på 300-talet en präst vid namn Martin av Tours. Folket önskade att han skulle bli biskop, någon han själv helst ville slippa.
Nyheter • Publicerad 5 november 2003

När pressen blev för stor försökte den late prästen gömma sig bland en skock gäss. Men flykförsöket misslyckades. Irriterande över sin ofrivilliga gäst väste de så högt att Martin avslöjades och tvingades bli biskop. Den 11 november 397 dog Martin av Tours. För att hedra hans minne skrevs dagen in i almanackan som Mårtens biskopsdagen. I början av 1900-talet flyttades högtiden till den 10 november eftersom detta råkade vara Martin Luthers namnsdag. Mårtensfirandet har även en mer vardaglig förklaring. I början av november är de avlade gässen färdiga för slakt. Det passar därför bra att äta den just då. I Sverige startade traditionen med svartsoppa och äppelkaka till gåsen inte alls i Skåne utan i Stockholm. Där började man i slutet av 1800-talet att laga svartsoppa, stekt gås och äppelkaka. Men när gäss blev allt ovanligare i Mellansverige flyttade traditionen istället söderut. Nu håller den dock på att komma tillbaka uppåt landet. Inte minst stockholmarna sägs vara intresserade av den feta fågeln. I Skåne verkar gåsamiddagen vara populärare än någonsin. Från början var det endast överklassen som hade råd med gås. Drottning Kristina serverade gås, och gåsamiddagar nämns ofta från högre kretsar under 1600- och 1700-talet. Det är från dessa miljöer som traditionen att knapersteka fågeln kommer. Bönderna åt istället "sprängd" gås som var saltad och kok.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons