Annons
Nyheter

Statsvetare föreslår misstroendevotum

Väck misstroendevotum. Marie Demker, professor i statsvetenskap i Göteborg, tycker att det är en självklarhet i det läge som uppstått efter den nedgörande kritik regeringen och statsminister Göran Persson fick i Katastrofkommissionens rapport.
Nyheter • Publicerad 2 december 2005

– Jag ser det som ett oerhört bekymmer att de borgerliga inte väcker misstroendevotum om de uppfattar att regeringen inte har skött sig, säger Demker till TT.

I ett parlamentariskt system som i Sverige finns det egentligen få möjligheter att utkräva politiskt ansvar. Det sker i princip i allmänna val, då väljarna kan "straffa" politiker de tycker inte har skött sig. Därutöver finns riksdagens granskning av regeringen i konstitutionsutskottet och det ultimata instrumentet – att ställa en regering inför en misstroendeförklaring. Demker menar att som sakernas tillstånd har utvecklat sig är det den enda möjligheten som återstår om ansvar ska utkrävas. Alltså, en förlängning av det ansvarsutkrävande som kommissionens kritik i sig redan är ett starkt uttryck för.

Annons

TT: Finns det en flathet i Sverige jämfört med andra länder när det gäller att utkräva politiskt ansvar?

– Egentligen tycker jag inte att vi är för flata men jag tror att själva kommissionsfenomenet är ett uttryck för att det vanliga ansvarsutkrävandet inte riktigt fungerar. Alltså, fungerar konstitutionsutskottet, fungerar riksdagens granskningsmakt, fungerar utkrävandet av ansvar i valen? Där är det egentliga problemet. När vi tycker att något skötts dåligt tillsätts en kommission för att utreda. Oavsett vad sedan kommissionen kommit fram till, så stannar det vid det. Och det är fel, tycker Demker.

– Man bör nyttja de mekanismer som parlamentarismen ger, annars blir det liksom ett brott mot spelets idé.

TT: Men en misstroendeförklaring är väl dödfödd i dagens riksdagsläge? S-regeringen riskerar knappast att falla.

– Visst är det så men det finns ändå en viktig symbolik i ett utkrävande av ett misstroende. Annars nyttjas inte den mekanism som finns i ett läge som detta.

Demker tror att regeringens hantering av tsunamikatastrofen kommer att ventileras länge.

– Det kommer att följa med i valrörelsen. I och med att KU:s granskning kommer till våren så kommer detta upp igen, säger hon. (TT)

Bertil Åkesson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons