Annons
Nyheter

Start för nytt nätverk i Simrishamn

Ett femtontal representanter för olika kust- och turistkommuner i södra Sverige samlades igår i Simrishamn för att starta ett nytt nätverk för kustnära, attraktiva sommarkommuner. På mötet presenterades också resultatet av förra årets enkät till fritidsboende i kommunen.
Nyheter • Publicerad 30 mars 2004

På plats i rådhuset fanns politiker och tjänstemän från kommunerna Borgholm, Båstad, Gotland, Höganäs, Laholm, Strömstad, Tanum och Ystad. Värdkommunen Simrishamn representerades av kommunalrådet Christer Akej, oppositionsrådet Karl-Erik Olsson och kommundirektör Staffan Tellman. "Kust- och turistkommunerna" har många gemensamma problem, det blev tydligt när de olika kommunerna fick presentera sig. Låga födelsetal, hög medelålder, dryga utgifter för hemtjänst, särskilt sommartid, och en brist på skattebetalare i yrkesverksam ålder nämndes av de flesta. - Turister och fritidsboende är ju oerhört viktiga för oss, och skapar ju intäkter och arbetstillfällen. Men det går inte att komma ifrån att de många fritidsboende också medför dryga kostnader just för den kommunala sektorn, till exempel för hemtjänst, avlopp, och mycket annat. Samtidigt får vi inga skatteintäkter för de som inte är skrivna här, och det problemet skulle vi gärna vilja ha en lösning på, sade till exempel Bo Dahllöf, regiondirektör på Gotland. Att kommunerna får ta hand om fastighetsskatten, eller ett system för överföring av en viss del av kommunalskatten till "fritidskommunen", var några av de förslag till lösningar som diskuterades under det första mötet. Tanken är att det blivande nätverket nu ska gå vidare med bland annat en konferens under våren.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons