Annons
Nyheter

Spricka i Riksbankens ledning

Det finns en spricka i Riksbankens direktion. Två falanger har olika syn på husprisernas betydelse för styrräntan. – Vi kallar det för den tysta revolutionen, säger Robert Bergqvist, chefsanalytiker på SEB.
Nyheter • Publicerad 3 juli 2006

Visserligen var de sex ledamöterna i direktionen eniga om att höja reporäntan till 2,25 procent vid det penningpolitiska mötet i Riksbanken den 19 juni. Men när det gäller hur räntan ska utvecklas framöver har minst två av ledamöterna, kanske tre, en annan syn än majoriteten.

Den ena gruppen, med den penningpolitiskt ansvariga Irma Rosenberg i spetsen, har en mer traditionell syn på penningpolitiken. Räntan ska inte ligga högre än att inflationsmålet på 2 procent uppnås på omkring två års sikt. I den andra falangen ingår bland andra riksbankschefen Stefan Ingves och förste vice riksbankschefen Eva Srejber. De är mer oroade av snabba husprishöjningar och av hushållens ökade lånevilja. Därför är den gruppen också benägen att gå snabbare fram med räntehöjningarna. Det framgår också tydligt av protokollet från mötet i juni, som publicerades på måndagen. – Det finns en tudelning mellan en ortodox falang och en mer flexibel majoritet som nästan lägger inflationsprognosen åt sidan och som lägger betydligt större tyngd vid kredittillväxt och huspriser, säger Robert Bergqvist som tycker att Riksbanken nu blivit mindre förutsägbar.

Annons

Ännu har ingen öppen strid brutit ut i direktionen eftersom båda grupperna för tillfället har sina argument för att höja räntan. Men om inflationen och konjunkturen utvecklas svagare kommer de ortodoxa att vilja stanna medan de flexibla ändå kommer att vilja fortsätta höja.

– Bråket kommer att accentueras om inflationen utvecklas väldigt svagt och det blir mer frågetecken om tillväxten. Det som pågår är så stort att vi kallar det för den tysta revolutionen. De förändringar som nu drivs igenom är ganska dramatiska, säger Bergqvist. – Ett tecken på att inflationsmålet får stå tillbaka är den senaste inflationsrapporten där inflationsprognosen pekar på 1,9 procent i treårsperspektivet.

Trots att horisonten förlängs till tre år når Riksbanken ändå inte upp till inflationsmålet, samtidigt som direktionen flaggar för fler räntehöjningar.

– Jag kan inte dra någon annan slutsats än att inflationsprognosen har hamnat lite i skuggan av kredittillväxt och huspriser, säger Bergqvist. (TT)

Sten Gustafsson

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons