Annons
Nyheter

Språkkrav åter viktigt för fp

Folkpartiet lyfter åter kravet på att tala hygglig svenska för att få bli medborgare. Frågan ska prioriteras i eventuella förhandlingar om en borgerlig regering.
Nyheter • Publicerad 27 juni 2006

Partiledaren Lars Leijonborg anser att motivet för ett sådant krav har stärkts sedan 2002. Det var då folkpartiet gjorde ett succéval mycket tack vare det förslaget.

I en rapport som presenterades på tisdagen pekar partiet på forskning som tyder på att chanserna att få jobb ökar med 24 procent med hyggliga svenskkunskaper. Arbetsförmedlare uppger också att var fjärde utlandsfödd inte kan erbjudas arbete på grund av bristande språkkunskaper. Samtidigt minskar andelen invandrare som läser kursen Svenska för invandrare (SFI). Enligt Leijonborg är ett krav på "hyggliga" svenskkunskaper för medborgarskap ett bra sätt att öka studiemotivationen.

Annons

– Svenskt medborgarskap är mycket attraktivt och viktigt för många, det är ingen liten sak för en människa från tredje världen, säger partiets integrationspolitiske talesman Mauricio Rojas.

I rapporten står: "För folkpartiet kommer detta att vara en av de högst prioriterade frågorna i eventuella regeringsförhandlingar".

Leijonborg förnekar att han åter lyfter frågan om språkkrav för att vända på svaga opinionssiffror. – Vi har länge intresserat oss för språkets betydelse för integration, säger han.

I rapporten påpekas att en rad länder har språkkrav för medborgarskap, till exempel Norge, Finland, Danmark, Storbritannien, Tyskland och USA. Sverige hade liknande krav på 70-talet.

Något konkret förslag om hur språkkravet ska utformas har inte partiledaren. Det behöver, enligt honom, inte handla om att göra ett prov, utan kan räcka med fullföljd SFI-kurs eller intyg om svenskkunskaper från någon trovärdig person. Folkpartiet vill också att kommunerna ska vara hårdare när det gäller att dra in försörjningsstöd för dem som struntar i att fullfölja SFI-utbildningen.

Leijonborg tror dock inte att svag motivation bland invandrarna är det största problemet. Viktigast, enligt honom, är att förbättra SFI.

Folkpartiet vill att kommunerna är mer aktiva och söker upp vuxna invandrare med erbjudande om att delta i SFI. Partiet vill satsa 200 miljoner kronor mer per år i fem år för att stärka kursens kvalité, samt att studiestöd ska beviljas för SFI-studier.

Folkpartiets språkkrav för medborgarskap har hittills bemötts svalt av allianspartierna centern och kristdemokraterna.

– Jag är skeptisk till förslaget, säger kd-ledaren Göran Hägglund och pekar på att man skulle behöva göra en mängd olika undantag, till exempel för äldre eller personer med dåliga förutsättningar att sätta sig i skolbänken.

– Det skulle bli väldigt utpekande och konstigt, säger han. (TT)

Peter Wallberg

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons