Annons
Nyheter

Spraggehusens ålafiskare väntar på nästa oljeolycka

För ett halvår sedan låg oljan tjock på stranden nedanför ålafiskaren Eve Asks hodda i Spraggehusen. Det kinesiska fartyget Fu Shan Hai som sjunkit utanför Bornholm läckte tonvis med olja och Eves livnäring, ålafisket han ägnat sig åt i 44 år, var hotad.
Nyheter • Publicerad 4 december 2003

Årets ålafiske har inte varit det bästa för Eve Ask. Bild: Thorsten Persson Nu håller han som bäst på att packa ihop sina nät efter fiskesäsongen som han var rädd att han inte skulle få. - Det har inte varit en bra säsong, men vi har i alla fall inte fått några nät förstörda av olja. Ibland när jag har tagit upp näten så har jag sett oljeskimmer vid ytan, men frånsett det så har jag inte märkt något av oljan. Och vad jag vet är det heller inte någon annan ålafiskare som klagat över klumpar i näten eller liknande, säger han. YA intervjuade Eve Ask ett par dagar innan oljan nådde stranden i Spraggehusen. Han vågade då knappast hoppas på något fiske alls i år. Det förlista fartyget Fu Shan Hais last bestod av gödningsmedel och det var inte minst den som oroade fiskarna. - Vi var ju rädda för den där gödningen. Ål är ju en känslig fisk. Visst, det har varit en dålig säsong men om utsläppet påverkat eller ej vet man ju inte. Det får vi inte reda på heller. Ännu har han inte summerat mängden ål han dragit upp, men klart är att fångsterna har varit små. Eve Ask följde saneringsarbetet i somras noga, både i medierna och på plats ute i Spraggehusen där oljan låg och skvalpade i ett två meter brett bälte. - När oljan slog på här nere, det kändes inget vidare. Fisket är ju ens inkomst och man var ju rädd för det där skitet. Det stora arbetet med att rensa upp efter oljan i sydöstra Skåne gick bra, även om oljeklumpar dök upp på stranden i Spraggehusen så sent som i slutet av sommaren. På grund av oljeutsläppet väntade flera av ålafiskarna lite extra med att sätta sina nät. - Normalt sätter vi nät i månadsskiftet juni-juli, men i år väntade jag till den 14 juli. Det kändes lite nervöst när man satte näten första gången. Man visste ju inte vad som skulle hända, och näten är ju värda 200 000 kronor styck. Nu gick det bra denna gången, men det passerar ju dagligen oljetankers här utanför och det är ju något som oroar en. Vi fiskare pratar ofta om det. En dag händer det, säger Eve.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons