Annons
Nyheter

Spjutspetsskola inom två år?

Skolan ska bli en spjutspets in i framtiden. Det skriver socialdemokraterna i Trelleborg i sitt program inför valet 2002.
Nyheter • Publicerad 21 oktober 2003

Projektet heter Spjutspetsskolan 2005 och målet är att skolan i Trelleborg ska vara en spjutspets bland Sveriges grundskolor 2005. Det målet ställde sig dessutom alla partier i kommunstyrelsen bakom. Ekonomiskt finns det helt klart en satsning på skolan i Trelleborg. Bland annat satsar kommunen själv nästan lika mycket för att öka antalet anställda per elev som de statliga bidragen för det ändamålet, de så kallade Wärnersson-pengarna. Personaltätheten har också ökat, från cirka 8 anställda per 100 elever till drygt 9. - Det är viktigt att skolans personal har ett sådant mål att arbeta efter, menar Helen Karlström, utvecklingssamordnare på skolkontoret i Trelleborg. Och det går åt rätt håll. Helen Karlström anser dock att tidsgränsen är snävt satt. - Det blir svårt att uppnå målet till 2005, menar hon. Sven Lindkvist (s) är ordförande i skolnämnden i Trelleborg. Han tycker inte att det är fel att sätta tidsgränsen så snävt. - Vi har satt det som ett delmål till 2005. Det behöver inte betyda att alla mål har nåtts till det året. När vi kommer dit är det dags att ta nya tag, säger han. Den ekonomiska satsningen och att antalet anställda per elev ökat har dock ännu inte gett utslag i statistiken från Skolverket. Trelleborg ligger nu över riksgenomsnittet när det gäller antal lärare per 100 elever men fortfarande är det fler elever i Trelleborg som inte är behöriga till gymnasiet än riksgenomsnittet och genomsnittet för meritvärdet i Trelleborg ligger också lägre än rikssnittet. - Vi satsar inte allt där det det syns, säger Sven Lindkvist. Men vi har även satsat på de elever som drabbades av besparingar på 90-talet, bland annat genom sommarskolan. Enligt Sven Lindkvist förs även en diskussion inom skolan om man ska lägga mer resurser på vissa rektorsområden, som behöver mer stöd än andra. Där finns det dock inga beslut ännu. Att inga pengar till mer personal öronmärkts för förskola och årskurs 1-3 förklarar Sven Lindkvist med att politikerna inte ska bestämma sådant. - Det överlåter vi åt de professionella inom skolan att avgöra, rektorer och personal, säger han.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons