Annons
Nyheter

Spionen Stig Wennerström död

Storspionen Stig Wennerström har avlidit, 99 år gammal. Flygöversten Wennerström greps 1963 och dömdes året därefter till livstids straffarbete för grovt spioneri för Sovjetunionens räkning. Han benådades 1974.
Nyheter • Publicerad 28 mars 2006
Pressens bild
Pressens bildFoto: 

Wennerström avled i förra veckan på ett äldreboende norr om Stockholm, skriver Aftonbladet.

Stig Wennerström, känd som Örnen hos den sovjetiska underrättelsetjänsten GRU, anhölls midsommaren 1963 misstänkt för grovt spioneri för Sovjetunionen. Sedan dess har det spekulerats åtskilligt om hans motiv. Att han blev spion för att finansiera spelmani eller att han var kommunist är teorier som kunnat avfärdas. Själv har Wennerström i sina memoarer Från början till slutet (1972) hävdat att hans motiv var omsorg om världsfreden. Han ville bidra till att bevara maktbalansen genom att ge ryssarna tillgång till amerikanska hemligheter. När Wennerström anhölls hade han sedan 1948, då han blev flygattaché i Moskva, varit fast knuten till Sovjetunionens underrättelsetjänst. Wennerström sålde ut praktiskt taget hela det svenska försvaret med tonvikt på luftförsvarssystemen. Men han avslöjade också för ryssarna att Sverige hade ett omfattande signalspaningsutbyte med USA, ett samarbete som knappast var förenligt med den neutralitetspolitik som Sverige officiellt bekände sig till.

Annons

Med sina ryska uppdragsgivares goda minne lämnade han också ut uppgifter till amerikanska ambassaden.

General Bo Westin, pensionerad chef för Sveriges militära underrättelse- och säkerhetstjänst, sade för några år sedan till TT att Sovjetunionen haft något slags hållhake på Wennerström.

– Han spionerade inte för pengar och han var ingen kommunist. Han var utpressad av ryssarna, mer kan jag inte säga, jag har lovat Sven Andersson (dåvarande försvarsministern) att inte berätta, sade Westin. Westin berättade hur han fick "springa på cocktailpartyn" för att hålla koll på den misstänkte översten, som träffade sina kontakter på officiella tillställningar.

Wennerströmaffären var komprometterande också för dem som under många år misstänkte honom men inte gjorde någonting. Regeringen och Säkerhetspolisen kritiserades hårt av den borgerliga oppositionen för handläggningen av Wennerströmaffären. En juristkommission och en parlamentarisk nämnd anmärkte främst på att Wennerström fått ett uppdrag i utrikesdepartementet trots att han var misstänkt. När Örnen greps var han anställd på UD som sakkunnig för nedrustningsförhandlingarna i Geneve. Mot slutet av strafftiden tjänstgjorde han som språklärare vid en ungdomsvårdsanstalt.

Eftersom han skötte sig perfekt fick han allt frikostigare permissioner och i september 1974, då han var 68 år, var han åter fri och kunde flytta hem till villan i Djursholm.

I Säpos arkiv på Kungsholmen i Stockholm finns omkring åtta hyllmeter handlingar om vår hittills värste spion. En lag från 2003 innebär att samtliga handlingar i arkivet från tiden före 1949 i princip är offentliga.

Stig Wennerström var född 1906 och fostrades i patriotisk anda av fadern som var major i kustartilleriet. (TT)

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons