Annons
Nyheter

Sommaren hektisk för sjöräddningen

Under sommarmånaderna ger sig svenskarna ut med fritidsbåtar på sjön och antalet larm till sjöräddningen ökar lavinartat. Samtidigt skjuter drunkningsolyckorna i höjden.
Nyheter • Publicerad 29 juni 2008
BILD: SCANPIX
BILD: SCANPIXFoto: 

Sommar och sol är inte bara av godo. Förra året omkom 20 personer i badolyckor och 33 i samband med småbåtsolyckor under sommarmånaderna.

För Sjöräddningscentralen är det bråda dagar när semesterfirarna hamnar i sjönöd. Av drygt 900 insatser riktade mot fritidsbåtar förra året skedde hela 740 under sommarmånaderna.

Annons

- Vår uppgift är att på säkraste sätt rädda människoliv vid allvarliga tillbud, säger Maria Boman, räddningsledare vid Sjöräddningscentralen (MRCC).

De vanligaste tillbuden är olika former av motorhaverier följt av svåra grundstötningar.

Sedan många år tillbaka är juli den värsta månaden för MRCC, eftersom det är då flest småbåtar är ute. Förra året nästan fördubblades antalet larm i juli jämfört mot månaden innan, från 186 till 352.

- Men badolyckorna hänger mer ihop med vädret och vad det är för temperaturer i vattnet, säger Boman. För att minimera risken för att den mysiga båtturen slutar med ett larm till MRCC rekommenderar Boman att man ser över båtens motor innan färd.

- Det är också viktigt att ha flytväst om olyckan är framme.

Sjökort på papper är nödvändigt om den mer moderna navigeringstekniken skulle haverera.

- Sedan måste man ha med sig kontaktvägar, antingen VHF - en maritim radio - eller en mobiltelefon om man inte ska för långt ut och har täckning.

Men det gäller att tänka på hur man förvarar telefonen så att den håller sig torr.

- Särskilt de som paddlar kajak rekommenderar jag att de har telefonen i en speciell plastpåse runt halsen.

Malin Ekmark/TT
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons