Annons
Nyheter

Sockerreform hotar svenska betodlare

EU:s jordbrukskommissionär Franz Fischler sade på en presskonferens på onsdagen att reformen är ofrånkomlig. Det nuvarande systemet har kritiserats hårt av flera skäl.
Nyheter • Publicerad 15 juli 2004

Subventionerna gynnar främst några få stora sockerbolag i EU, konsumenterna får betala högre sockerpriser och subventionerat EU-socker dumpas på världsmarknaden och konkurrerar därmed ut bönder i fattiga länder. - Det finns inga tvivel om att en reform behövs, sade Fischler. Priset på socker i EU är i dag tre gånger högre än på världsmarknaden, på grund av att unionen skyddar sina producenter med höga tullar. Kommissionen vill nu sänka de priser som EU garanterar betodlare och sockerindustri. Det sker genom att tullbarriären sänks i de kommande förhandlingarna inom världshandelsorganisationen WTO. Ett annat förslag är att sänka kvoterna för hur mycket socker som kan produceras i EU och få stöd. Fischler vill minska kvoterna från 17,4 till 14, 6 miljoner ton. Kvoträttigheterna ska dessutom kunna säljas mellan EU-länderna. Tanken är att de regioner där sockerodling är gynnsammast ska öka sin produktion. Risken är att odlingar i mindre gynnade länder måste läggas ned. - Jag kan inte utesluta att produktionen upphör i vissa områden, säger Fischler. Utanför EU-kommissionen protesterade omkring 800 bönder mot reformen. Frankrike och Tyskland är de EU-länder som producerar mest socker i dag. Sverige tillhör inte de mest gynnade länderna och Lantbrukarnas Riksförbund, LRF, varnar för att jobb kan försvinna. Ordförande Caroline Trapp uppmanade på onsdagen regeringen att i de kommande förhandlingarna i EU om reformen slåss för att Sverige inte ska behöva minska sin produktion. Sveriges Betodlares Centralförbund, SBC, reagerade blixtsnabbt på signalerna från Bryssel och beskrev förslaget till sockerreform som "mycket radikalt, drastiskt, brutalt och alltför långtgående. Enligt SBC blir odlarna i världens fattigaste länder förlorarna. Förslaget innebär också en uppenbar risk för stora inkomstöverföringar från odlarledet till multinationella sockerförbrukande företag. - SBC kommer att arbeta intensivt för att en ny sockerreform ska bli betydligt mer balanserad än detta första förslag från EU-kommissionen, skriver betodlarna i en kommentar. Ett annat viktigt förslag är en kraftig minskning av EU:s exportstöd. I dag säljs 2,8 miljoner ton per år på världsmarknaden med hjälp av EU-stöd. Det ska minskas till 0,4 miljoner ton på fyra år. Det innebär en stödminskning på drygt nio miljarder kronor. En stor del av den besparingen kommer dock att användas för att kompensera betodlare som drabbas av lägre priser. Exportstödet har fått hård kritik för att drabba fattiga länders bönder, men den brittiska biståndsorganisationen Oxfam anser att nedskärningarna går för långsamt. Organisationen efterlyser också lägre tullbarriärer. "Dagens förslag visar att EU har stängt sina öron för u-ländernas behov", skriver Oxfam i ett pressmeddelande. Oxfam pekar också på att många fattiga länder som i dag får sälja socker i EU drabbas av att de garanterade EU-priserna sänks. Fischler lovar dock att de ska kompenseras.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons