Annons
Nyheter

Socialdemokraterna lovar en miljard till utsatta barn

Familjecentraler, barnahus och mer pengar till barn- och ungdomspsykiatrin är några av satsningarna i socialdemokraternas barnmiljard. Syftet är att öka insatserna för utsatta barn.
Nyheter • Publicerad 30 augusti 2006

Ett par veckor innan valet presenterar socialdemokraterna rapporten "Barnen främst" som innehåller löften om ökade satsningar på barnen.

Partiet vill satsa stort på de utsatta barnen, en miljard kronor. Bland annat vill man höja bostadsbidragen liksom underhållsstödet, något som ska ge ensamstående och familjer med dålig ekonomi hundralappar extra i månaden. Man vill också förbättra samarbetet mellan socialtjänsten och barn- och ungdomspsykiatrin.

Annons

– Det är oerhört viktigt att ge utsatta familjer goda ekonomiska förutsättningar. Men vi gör också särskilda satsningar inom barn- och ungdomspsykiatrin. Inriktningen är att barnen kommer främst, säger socialminister Berit Andnor till TT.

Förutom insatser för alla barn och familjer i form av fler anställda i förskola, skola och fritis, tar man också ytterligare ett steg mot målet, en gratis förskola.

I juli kom Rädda barnen med kritik om att bara vissa kommuner kan erbjuda barn det skydd och hjälp som de har rätt till. Organisationen krävde att barnen skulle bli en valfråga. Ett krav som regeringspartiet nu tagit på allvar.

– 120 miljoner ska förbättra barn och ungdomsvården. Tillsynen ska bli bättre och vi måste stärka barnens rätt till bra stöd. Det behövs förbättringar på många håll och detta är öronmärkta pengar, säger Berit Andnor.

Det senaste året har det uppmärksammats flera tragiska fall där barn dödats.

– Vi måste lära oss av det som skett. Barn får inte fara illa på de sätt som de gjort och därför måste vi satsa dessa pengar, säger Andnor och tillägger:

– Barn är det viktigaste, mer viktiga än skattesänkningar.

Men socialdemokraternas miljardlöfte imponerar inte på folkpartiet som i ett pressmeddelande bedömer satsningen som icke trovärdig. (TT)

Joanna Drevinger

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons