Annons
Nyheter

Små myndigheter dyra för staten

Staten skulle kunna spara flera hundra miljoner kronor årligen genom att sanera bland alla småmyndigheter. Det anser både Ekonomistyrningsverket (ESV) och Statskontoret, de specialmyndigheter som granskar statens effektivitet.
Nyheter • Publicerad 13 april 2004

De små myndigheterna ger onödigt stora administrationskostnader. Av det skälet lät den borgerliga danska regeringen förra året skrota ett stort antal små myndigheter. Vinsten blev 150 miljoner danska kronor. I Sverige kan förtjänsten bli ännu större. - De många små myndigheterna har blivit dyra för staten. Kostnaderna för administration blir höga när det bara finns några få anställda, säger Anders Ekholm, organisationsexpert på ESV, till Sydsvenska Dagbladet. Statskontoret, som i en färsk rapport konstaterar att Sverige på fyra år fått femtio nya småmyndigheter, är inne på samma linje. "Vi ifrågasätter värdet av att bilda många små myndigheter. De tenderar att ha höga administrativa kostnader och är mer sårbara än de större myndigheterna", heter det i rapporten. Enligt ESV finns det just nu 272 myndigheter i Sverige. Statskontoret anger antalet myndigheter till över 500 men räknar då med regionala myndigheter för polis, tull, skatt och åklagare i sina siffror. Det senaste året har vi bland annat fått en ny djurskyddsmyndighet, ny valideringsdelegation, ny riksrevision, ny inspektion för a-kassorna, ny central etikprövningsnämnd och myndigheten Forum för levande historia.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons