Annons
Nyheter

Skördetid på Söderslätt

Små stackmoln pryder himlen och vetet svajar styvt i vinden. I takt till maskineriets dova toner, skär tröskan genom fältet och lämnar en tom fåra bakom sig. I ett moln av damm spottas halmen ut där bak. Det är skördetid på Söderslätt.
Nyheter • Publicerad 9 augusti 2002
BILD: Tomas Nyberg
BILD: Tomas NybergFoto: 

- Det är en evig balansgång mellan vattenhalt, prognoser och ett fungerande maskineri, berättar Olof Rempe i Gylle, som i går skördade korn och vete. Olof Rempe BILD: Tomas Nyberg Idealet är att komma ner till en fuktighet i på 14 procent, eftersom man då slipper torkningskostnaden. Det är en svår balansgång som handlar om att skörda precis i rätt tid. Väntar man för länge kan det komma en regnskur som fördärvar allting. - Det är svårt att komma ner till 14. När jag började på 70-talet var jag en gång nere i 12, 13 procent på vetet. Det skulle jag vilja uppleva igen.Men så fort det kommer en regnskur är man tillbaka på ruta ett igen, förklarar Olof Rempe. Nere på Lokalföreningen i Södra Åby står flaken på rad. Invägning, tömning och utvägning. Ett flak tippas ner i gropen med ett fräsande ljud. Det fina dammet sätter sig i kläderna. Efter ett tag känns det som man hade varit hos frisören utan skynke. - Man vänjer sig, skrattar Ulf Danielsson, säljare och rådgivare på Lokalföreningen. BILD: Tomas Nyberg Framför gropen samlas man för lite småprat mellan tömningarna. En mötesplats i skördetid. Bengt Germundsson från Västra Virestad står i tur med sitt ekipage. - Det har varit bra, men förra året var bättre. Nu har jag skördat korn och har bara lite kvar. Så småningom ska jag sätta igång med vetet, säger han. Inne i hjärtat av anläggningen i Södra Åby, själva kontrollrummet, blinkar lampor på en stor panel. Knappar och reglage ser till att sädeslagen hamnar i rätt fack. Ur mörkret på andra sidan dörren ringer plötsligt en klocka. - Jaha, nu var den full, säger Arne Sonesson och går fram till panelen. - Detta är hjärnan. Här styr vi torkningen och var allt ska hän. Det är en hel del att hålla reda på. Det gamla styr vi här från panelen och det nya systemet är i datorn, förklarar Arne vidare. På en whiteborde mittemot har man skissat upp en plan för vart allt ska ta vägen. Ärtorna i sitt fack, maltkornet där och råget på ett annat ställe. - Det blir stopp ibland. Men peppar peppar, än så länge har vi inte haft några allvarliga fel, säger Ulf Danielsson. Under dessa dagar är det i synnerhet maltkorn som har skördats. Man hade något högre förväntningar inför årets skörd. Förväntningar som inte riktigt fallit ut. - Det blev inte lika bra som vi trodde. Kvaliteten är det inget fel på, utan det är mest kvantiteten, säger Ulf Danielsson som fortfarande är hoppfull inför veteskörden.

Jenny Isaksson jenny.isaksson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons