Annons
Nyheter

Skolmaten i Ystad - så här fungerar det:

Alla skolor i Ystad har matråd där både elever och personal ingår. Livsmedelsverket rekommenderar även att eleverna får utvärdera maten med en enkät då och då. En sådan finns inte i Ystad, men håller på att tas fram.
Nyheter • Publicerad 12 februari 2003

Skolmaten bättre än sitt rykte. Matsalen på Östra skolan är inrymd i ett skyddsrum, men ändå ganska mysig. Bild: Bass Nilsson Alla elever ska ha en halvtimme på sig att äta, enligt Ystads kommuns kostpolitiska program. Eleverna bör inte äta innan klockan elva, enligt kommunen och Livsmedelsverket. Det lyckas Ystads skolor nästan alltid med. Däremot klarar man inte att låta alla barn äta vid samma tidpunkt varje dag, något som rekommenderas. Här prioriteras främst de yngre barnen. På låg- och mellanstadiet har man pedagogiska måltider, det vill säga lärarna äter med barnen. Alla skolor i Ystads kommun har egna tillagningskök, utom Soldalens skola och Hedeskoga skola. Det innebär att kockarna ute på skolorna själva kan sätta sin prägel på maten. Sallad serveras alla dagar. Man tar sallad före den varma maten, utom på Södra skolan och Glemminge skola. Antalet rätter varierar från dag till dag och på olika skolor. Livsmedelsverket rekommenderar två rätter att välja mellan. För att sänka ljudnivån har man exempelvis ljudabsorberande skärmar i Västervångskolans matsal. Mätta ska alla elever bli om de äter enligt tallriksmodellen, som man jobbar mycket med på Ystads skolor. Den mängd som det står på tavlor i matsalen att man får ta gäller första matrundan, exempelvis fyra-fem köttbullar. Sen får man ta om. För vissa rätter, som pizza, gäller dock begränsningar. På alla skolor serveras hårt bröd varje dag, samt bordsmargarin. Att dricka finns vatten och mellanmjölk, ibland även lättmjölk. En vecka per termin får skolornas elever själva välja matsedel. Fem procent av skolmaten i Ystad slängs, enligt en mätning som gjordes i höstas.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons