Annons
Nyheter

Skolkris beror inte på pengabrist

Doris Malmquist, nyligen pensionerad efter att ha arbetat 22 år på Söderslättsgymnasiet, menar att problemen i skolan inte bara beror på resursbrist. Hon hävdar istället att det är samhällets förändringar som är orsaken.
Nyheter • Publicerad 16 augusti 2002

- Det finns ingen direkt koppling mellan mer resurser och bättre kvalitet. Jag sätter inte likhetstecken mellan kostnader och kvalitet. Men naturligtvis finns det en smärtgräns för hur mycket man kan dra in, säger Doris Malmquist aningen provocerande. Doris Malmquist. BILD: Claes Nyberg Hon borde veta. Trotjänare Doris Malmquist går i pension i sommar efter att ha jobbat 22 år på Söderslättsgymnasiet. De senaste 12 som biträdande rektor och ekonomiansvarig för gymnasiets drift. I stället för pengabrist ser hon mycket av skolans så kallade kris som en följd av förändringar i samhället som helhet, förändringar som även gjort sitt intåg i skolan. - Samhällsproblemen har kommit in i skolan, så var det inte förr. Mycket handlar om attityden hos eleverna. Och föräldrarna. - Jag tror problemet är den allmänna inställningen, så fort det tar emot så är man sjuk, och att man inte ser skolan som elevernas arbetsplats under tre år. Hade vi föräldrarnas stöd här hade resultatet blivit bättre. Skolan lägger mycket resurser på stödteam men Doris Malmquist tror inte att extra undervisning är någon lösning. - Det är hopplöst, det är att kasta pengarna i sjön att lägga pengar på extra lektioner och resurser om eleverna inte går till de ordinarie lektionerna. Tyvärr har atmosfären blivit för mycket av låt gå, menar Doris Malmquist. Det är något som de intelligenta och ambitiösa klarar av, de tar själv ansvar för sina studier. Men de andra, de faller genom systemet. - Negativt för skolan är framför allt att eleverna inte offrar lika mycket tid på läxläsning. Jag tror man ger avkall på det redan i grundskolan. Vi ser det på att allt färre väljer språk, ämnen som kräver mycket tid hemma, säger hon. Men även lärarna har sitt ansvar. Lärarkåren är ålderstigen, många har suttit på samma plats i 30 år, menar Doris Malmquist. Då är det svårt att begära att kreativiteten ska vara på topp. I stället har sjuka lärare, utbrändhet som det heter nu för tiden, blivit ett allt vanligare fenomen. - Jag kunde önska att det fanns en reträttplats för lärare som vill förändra sin situation. Alla är inte lika engagerade. Möjlighet till break med lön, det vore något som skulle kunna skapa något positivt, säger Doris Malmquist.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons