Nyheter

Skandiastyrelsen ville stoppa bonus

Skandias styrelse tog förra hösten in jurister för att försöka stoppa bonusutbetalningarna till medarbetarna i det amerikanska bolaget, American Skandia, säger Skandias förre styrelseordförande Lars Ramqvist.
Nyheter • Publicerad 5 december 2003

- Jag ifrågasatte om vi var tvungna att betala ut bonusarna på grund av att det resultat som redovisats under tidigare år inte var korrekt. Vi fördröjde bonusutbetalningarna som inte gjordes förrän i början av det här året, men enligt juristerna var avtalet bindande och vi riskerade att bli stämda, säger han i en intervju i Dagens Nyheter. Enligt Ramqvist hade den gällande policyn inte följts i American Skandia och de siffror som lämnats från USA "inte känts ärliga". - Det fick vi betala när vi sålde till Prudential, det sänkte sannolikt priset med en miljard kronor. Ramqvist säger i intervjun att uppgifterna i Otto Rydbecks utredning om att ett av bonusprogrammen ska ha kostat drygt en halv miljard kronor mer än vad som tidigare sagts, kom som en total överraskning för styrelsen. I Rydbecks utredning av Skandiaaffärerna är en av kärnfrågorna hur det gick till när bonustaket försvann. Rydbeck kritiserar framför allt Skandias förre vd Lars-Eric Petersson för att ha tagit bort taket, vilket Petersson säger att han inte gjort. Både Rydbeckutredningen och Petersson hävdar att Ramqvist känt till att taket var borta. Ramqvist förnekar att styrelsen haft någon sådan information. - Jag tar förstås min del av ansvaret för den tid jag varit ledamot och ordförande för Skandiastyrelsen. Men jag tycker att vi redovisade på ett öppet och välgrundat sätt, utifrån den information vi hade tillgång till, säger han till DN.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.