Sjukhus vill servera vin
Sjukhuset har ansökt om utskänkningstillstånd och Dagens Nyheter tror att det kan bli först i landet med ett sådant. Tiden är dock inte mogen för vem som helst att bli serverad lite vin. De patienter som kan komma i fråga är åldringar på geriatrisk klinik och bland annat cancersjuka, som är inlagda kanske flera veckor. Sjukhusledningen vill höja livskvaliteten för just dessa. Däremot är det även i fortsättningen lönlöst för akutpatienter att beställa vin till maten. Initiativet tycks ha kommit från sjukhusets matleverantör som först frågat om intresset för att utveckla maten, t ex genom att även servera à la carterätter. Marknadsdirektören Mikael Nordh hos Danderyds sjukhus säger att ledningen tyckte det lät som ett gott alternativ. - Sedan frågade leverantören om det fanns möjlighet att ansöka om utskänkningstillstånd åt ett fåtal patienter som ligger inne länge. Ynnesten gäller kanske fem-tio procent av patienterna. Det vill säga i genomsnitt tre-fyra per avdelning och vecka eller sammanlagt 50-60 människor som skulle kunna få ett glas vin. Mot betalning förstås. - Vår vision är att varje patient är självbestämmande om det är okej ur ett medicinskt perspektiv, säger Nordh.