Annons
Nyheter

Sjöfyllerilagen ska skärpas

De svenska vattnen ska bli säkrare. Justitieminister Thomas Bodström vill skärpa lagen för att komma åt sjöfylleristerna.
Nyheter • Publicerad 6 juli 2006

Tidigt på torsdagsmorgonen körde en båt många meter upp på land på Ägnö i Ingaröfjärden i Stockholms skärgård. När Kustbevakningen kom fram hittades den förarlösa båten flera meter upp på land och föraren var försvunnen.

Farten måste ha varit hög, konstaterar Kustbevakningen. Mannen som körde hittades senare och prov har tagits på honom för att se om han var berusad vid olyckan.

Annons

Det är just olyckor med snabba båtar som gör att Thomas Bodström vill skärpa gränserna för sjöfylleri.

– Det är fel att vi inte har en tydlig reglering när det gäller sjöfylleri, säger han till TT. Dagens regler har en gräns för grovt sjöfylleri på 1,0 promille och föraren kan dömas till högst två års fängelse. Om en förare anses vara en fara för sig själv eller omgivningen kan föraren dömas för sjöfylleri även med en lägre promillehalt.

Bodström vill nu införa en gräns för sjöfylleri som ska ligga någonstans mellan 0,2 och 0,5 promille.

Lagskärpningen ska gälla båtar som är längre än sju meter och går fortare än sju knop.

Förslaget kommer att läggas fram så att det kan träda i kraft under nästa sommar.

Lagen innebär att Kustbevakningen och polisen kommer att ta regelbundna utandningsprov på båtförare precis som det görs på bilister på land. Kustbevakningen, som själv haft med en person i utredningen bakom förslaget, tycker att det är på tiden att promillegränserna sänks.

– Det hade varit bra om det införts redan för några år sedan, säger Dan Thorell, chef för sjöövervakningsavdelningen.

Dan Thorell säger att utandningsproven kommer att tas i samband med andra kontroller som görs.

– Till exempel när vi gör hastighetskontroller så blir det här ett moment till. Det blir inte så att vi bara åker ut och gör nykterhetskontroller. (TT)

Fredrik Gunér

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons