Annons
Nyheter

Sjöbopartiet vågmästare i Kristianstad

Det gick bra för Sven-Olle Olssons skapelse Sjöbopartiet i söndagens val. I Sjöbo fick partiet 18,4 procent av rösterna. I Kristianstad blir partiet tungan på vågen mellan det borgerliga och det rödgröna blocket.
Nyheter • Publicerad 16 september 2002

Sjöbopartiet bildades 1991, sedan den riksbekante Sven-Olle Olsson efter folkomröstningen om flyktingmottagande lämnat centern. Partiet gick framåt i Sjöbo i årets val, vilket gav ännu ett mandat i fullmäktige. Där är partiet med sina nio mandat det tredje största. Även om framgångarna inte var lika stora i Kristianstad har Sjöbopartiet hamnat i fokus i där. De borgerliga partierna har exakt lika många mandat som s, v och mp har tillsammans. Det hjälper inte för de rödgröna att de kan räkna med stöd från det lokala Åhuspartiet, som bara har ett mandat. Sjöbopartiet med fyra mandat blir tungan på vågen. Både avgående kommunstyrelseordföranden Bo Kristiansson (s) och folkpartiets gruppledare Barbro Kärrstrand uppger för TT att de kan tänka sig blocköverskridande samarbete för att slippa vara beroende av Sjöbopartiet. För mig är valet mellan ett främlingsfientligt och ett socialdemokratiskt parti enkelt, säger Kärrstrand. Sjöbopartiet har bland annat motionerat i fullmäktige om att Kristianstad helt ska sluta ta emot flyktingar. Mandatfördelningen i Sjöbo: m 13 (-1), c 5 (0), fp 3 (0), kd 3 (+1), s 12 (+1), v 2 (-1), mp 1 (0), Sjöbopartiet 9 (+1), spi 1 (-1). Mandatfördelningen i Kristianstad: m 12 (-3), c 4 (0), fp 11 (+5), kd 6 (0), s 28 (+2), v 4 (-1), mp 1 (-2), Sjöbopartiet 4 (0).

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons