Nyheter

Sista kvällen på kanalen

"Öppen kanal" råder inte längre i Höllviken. På nyårsafton gjorde halva arbetslaget i Falsterbokanalens vakttorn sitt sista arbetspass. Efter Sjöfartsverkets besparingar får båttrafiken rätta sig efter bron - inte tvärtom.
Nyheter • Publicerad 1 januari 2003
Brovakten Leif Jaxbo på sitt sista arbetspass. BILD: TOMAS NYBERG
Brovakten Leif Jaxbo på sitt sista arbetspass. BILD: TOMAS NYBERGFoto: 

Brovakterna Leif Jaxbo och Inge Levin. BILD: TOMAS NYBERG Trots den dystra nerdragningen av servicen och trots att han nu mister jobbet, for brovakten Leif Jaxbo från Malmö till Höllviken med ett leende på läpparna på nyårsafton. - Jag gör min sista arbetsdag, min fru fyller år, och när jag går av passet vid 22 så väntar nyårschampagnen på kylning, strålar han i kapp med en generös decembersol. Leif har fem år kvar till pensionsstrecket, men får avtalspension av Sjöfartsverket och tycker inte att uppgörelsen försämrat livskvaliteten. Tvärtom. Värre är det för den yngre kollega som nu blir arbetslös. Fyra av åtta brovakter slutar. Två går i pension (bland annat kanalmästaren) och en drar vidare till nytt jobb. - Själv var jag smed förr och gjorde mycket underhållsjobb åt Sjöfartsverket, berättar Leif. Jag sa då att "brovakt, ett sånt gräddjobb skulle man ha när man blir gammal!". När han själv fick erbjudande om jobb, för nio år sedan, tog han det trots att det inte var så gräddigt som han trodde. - Man jobbar ju treskift, och det känns, förklarar Leif. Dessutom öppnar vi inte bara bron, vi sysslar mycket med underhåll och tillsyn också. Bornholmstrafiken hör till dem som nu får ta omvägen runt Näset, och Köpenhamnsresenärerna får acceptera en och en halv timmas timmas längre restid. Så lång tid tar det att runda udden, i tio knops fart. - På sikt blir det här en sommarkanal, befarar brovakten Inge Levin. Man vet ju hur SJ brukade göra när de ville lägga ner en tåglinje. De la tiderna när ingen kunde åka. Sedan Falsterbokanalen byggdes 1940 har den varit bemannad dygnet runt, i treskift. Men trafiken har minskat på senare år, och inte minst därför har Sjöfartsverket sett en chans att minska den förlust på fyra-fem miljoner kronor som kanalen gör årligen. Arbetsskiften gör brovakterna ensamma, men tillsammans utgör de ett team med blandad kompetens vad gäller båthållning, sjöfart och teknik som nu slås sönder. - Det jag kommer att sakna är den fina sammanhållningen med arbetskamraterna, berättar Leif Jaxbo. Och den friska doften av kanalvattnet. Och utsikten, förstås. Brofakta: Från och med Nyårsdagen är det nattstängt hela året. Vissa helgdagar, som Nyårsdagen, öppnas inte klaffarna alls. Under vinterhalvåret, 1 oktober - 14 april, öppnas bron bara klockan 06.30 och 18.30. Sommartid, 15 april - 30 september, är kanalen bemannad från klockan 06 till 22 och det blir då maximalt en broöppning i timmen.

Lars Thulin lars.thulin@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.