Nyheter

Shirin Ebadi fick fredspriset

(Uppdaterad 11.42) Den norska Nobelkommittén har beslutat att årets fredspris går till den iranska människorättsaktivisten och juristen Shirin Ebadi.
Nyheter • Publicerad 10 oktober 2003
BILD: MARCO GUSTAFSSON / PRB
BILD: MARCO GUSTAFSSON / PRBFoto: 

Shirin Ebadi har i många år kämpat för mänskliga rättigheter och demokrati i Iran. - Jag är mycket glad och stolt, sade Shirin Ebadi till norska radion. Den 56-åriga Ebadi uttryckte förhoppningen att priset kan bidra till att stärka mänskliga rättigheter och demokratin i Iran. - Det är mycket bra för mig, mycket bra för de mänskliga rättigheterna i Iran, bra för demokratin i Iran och särskilt för barnens rättigheter i Iran. Hon har framför allt inriktat sig på att stärka kvinnors och barns ställning i samhället. Hon var den första kvinnan som blev domare i Iran men tvingades lämna sitt uppdrag efter revolutionen 1979, då konservativa islamister tog makten, skriver Iranian children's rights society på sin hemsida. - Som advokat, domare, föreläsare, författare och aktivist har hennes stämma blivit klar och stark i hennes land och långt utanför hemlandet, sade den norska Nobelkommitténs chef Ole Danbolt Mjös i sin presentation av pristagaren. Han gav också uttryck för Nobelkommitténs tillfredsställelse över att kunna ge priset till en muslimsk kvinna. - Hon ser ingen motsättning mellan islam och grundläggande mänskliga rättigheter. I hemlandet har Shirin Ebadi tillsammans med en advokatkollega dömts till villkorligt fängelsestraff för att ha producerat videokassetter som regimen funnit ärekränkande. Frida Blom, ordförande i Svenska Freds, säger spontant att Shirin Ebadi är ett jättebra val. - Dels för att hon faktiskt är en kvinna. Av de senaste pristagarna har 13 varit män och en kvinna. Men det är också bra att det är en kvinna från just Iran och den muslimska världen. Valet sänder en signal i en tid där spänningarna mellan den muslimska och västliga världen ökar, och får sannolikt konsekvenser även internt i Iran, tror Blom. - Jag tror det stärker den demokratiska och reformistiska rörelsen i Iran, just när vi ser att det seglar upp en konflikt kring landet, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.