Annons
Nyheter

Service learning motiverar

Service Learning på Pilevallskolan har blivit framgångsrikt. Barnen har blivit mer motiverade till studierna när de har varit ute i samhället och jobbat inom äldreomsorgen, inom parkförvaltningen och förskolan.
Nyheter • Publicerad 2 september 2002

- Genom att prova på olika jobb har vi fått erfarenhet och lärt oss hur det är inom olika yrken, säger några av eleverna på Pilevall. Ett hundratal av de 150 mellanstadieelever som går på skolan är involverade i projektet som startade i början av förra året. Eleverna har fått hjälpa till att förnya och fräscha upp på skolgården, de har fått följa med parkförvaltningen när de har planterat växter och klippt gräs. Andra har hjälpt till med olika sysslor på Åldermannen, på Örtagården och några andra förskolor i området. En del av eleverna har ansvaret för utlåning av böcker biblioteket på skolan. De får dessutom hjälpa till inom träslöjden och hjälper de yngre barnen att lära ut sina datorkunskaper. - Barnen har varit väldigt stimulerade av Service Learning. De har fått ta eget ansvar och jobba ute i verkligheten, och inte bara gjort studiebesök. Jag är övertygad om att det här ökar intresset för skolämnena när de har fått göra en del praktiska moment i arbetslivet. De känner drivkraften, blir motiverade och väldigt inspirerade när de kommer i kontakt med övriga samhället. Verkligheten utanför skolan blir ingen abstraktion, menar Rebecka Segerhagen som är vikarierande biträdande rektor på Pilevall. mer harmoniska Lärarna Barbro Dahlman-Larsson och Marianne Sylwain instämmer i att eleverna blir mer sporrade till skolarbete när man avsätter några timmar i veckan åt Service Learning, som inspirerats av liknande projekt i England och USA. - Ett talande exempel för att eleverna blir mer harmoniska genom det här projektet är att några killar som tidigare vandaliserade på skolgården nu istället funderar på hur man kan göra den snyggare seden de fått vara med och städa upp där, säger Barbro Dahlman-Larsson. Marianne Sylwain säger att eleverna förbättrar sina kunskaper i svenska blir bättre när de dokumenterar och utvärderar erfarenheterna från Service Learning: - De elever som ansvarar för biblioteket ger lästips och dessutom tränas de i grupparbete när de är ute på de olika arbetsplatserna eller på skolan, säger hon.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons