Annons
Nyheter

Schyman vill behålla inflytande

Gudrun Schyman vill fortsätta ha inflytande i politiken, trots att hon avgått som ordförande i vänsterpartiet. Det visar ett brev som hon skrivit till riksdagsgruppens ledning.
Nyheter • Publicerad 14 februari 2003
Gudrun Schyman. Bild: Pressens Bild
Gudrun Schyman. Bild: Pressens BildFoto: 

Den förra partiledaren sätter press på sitt parti och visar att hon inte vill ha en undanskymd roll. Frågan om Gudrun Schymans ställning har bollats fram och tillbaka mellan riksdagsgruppens förtroenderåd och partiets verkställande utskott, skriver Dagens Nyheter. Hon vill också behålla en del av sina förmåner. Eftersom hon tänker fortsätta att spela en central politisk roll vill hon ha kvar sin pressekreterare. Schyman tycker att det är viktigt att hon syns och hörs "inte minst för att motverka splittringstendenser", står det i brevet till riksdagsgruppens ledning. Hon vill fortsätta som "opinionsbildare med ett starkt utåtriktat arbetssätt". Samtidigt kräver hon att få slippa sitta i något utskott där det tunga riksdagsarbetet sker. Schyman slutade som partiordförande sedan det blivit känt att hon gjort stora avdrag när hon deklarerat, avdrag som skattemyndigheten i Skåne senare underkänt. Stormen mot henne för avdragen blev för stark. Ekobrottsmyndigheten har senare inlett en förundersökning om misstänkt skattebrott.

Robert Jönson robert.jonson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons