Annons
Nyheter

Schwarzenegger segrare i Kalifornien

(Uppdaterad) I ett regn av blå-vit-röd konfetti utropade republikanen och skådespelaren Arnold Schwarzenegger sig till delstaten Kaliforniens nye guvernör.
Nyheter • Publicerad 8 oktober 2003

BILD: PRESSENS BILD Demokraten Gray Davis har avsatts genom tisdagens historiska förtroendeomröstning. - I dag har Kalifornien gett mig den största gåvan av alla, ni har gett mig ert förtroende, sade Schwarzenegger i direktsändning tidigt på onsdagsmorgonen svensk tid. - Jag kom hit med absolut ingenting och Kalifornien har gett mig absolut allt. När den forne bodybuildern och Hollywood-stjärnan höll sitt segertal hade hans företrädare Gray Davis redan erkänt sig besegrad. - Jag ringde till herr Arnold Schwarzenegger för ett par minuter sedan och gratulerade honom till segern i guvernörsvalet, sade han, enligt AFP. Tonen i Schwarzeneggers tal var mer försonlig än under den 11 veckor långa valkampanjen som bland annat kantats av personliga påhopp och anklagelser om sexuella trakasserier. Den nye guvernören sade sig vilja företräda hela Kalifornien och påpekade att hans dörr skulle stå öppen för både demokrater och republikaner. - Jag kommer inte att svika er, lovade han den jublande publiken på det hotell i Century City i Los Angeles där han höll sin valvaka. Vallokalerna stängde klockan fem på onsdagsmorgonen svensk tid (klockan åtta på tisdagskvällen lokal tid). Redan de första vallokalsundersökningarna visade på att Kalifornienborna hade röstat bort Gray Davis - som valdes om till en andra mandatperiod för bara 11 månader sedan - och att Schwarzenegger skulle ta hans plats. Schwarzeneggers främste konkurrent var den demokratiske viceguvernören Cruz Bustamante. Strax före lunch på onsdagen svensk tid hade 88 procent av rösterna räknats. 54 procent av dem hade sagt ja till att avsätta Davis. 47 procent av väljarna ville se Arnold Schwarzenegger som ny guvernör medan 33 procent hade röstat på Bustamante, rapporterade AFP. Los Angeles Times skrev att en oväntat stort antal demokrater hade röstat för att avsätta Davis. Bakgrunden till förtroendeomröstningen är missnöje med Kaliforniens katastrofala ekonomi. När namninsamlingen som ledde till omröstningen inleddes hade delstaten ett budgetunderskott på drygt 38 miljarder dollar och hotades av akut likviditetskris.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons