Annons
Nyheter

SAS-plan byggs om för sjukbårar

Mellan 20 och 25 svenskar från katastrofområdet fanns med på ett plan från Bangkok som landade på Köpenhamns flygplats Kastrup i morse.
Nyheter • Publicerad 29 december 2004

Totalt 55 skandinaver som drabbats av katastrofen reste med planet som tog 300 passagerare, berättar SAS informationschef Troels Rasmussen för TT.

Fler svenskar kan ha funnits med i planet som ordinarie passagerare, säger han, men det var dessa 20-25 som drabbats av katastrofen och som stod utan pengar och biljetter.

Annons

– Ingen av svenskarna hade så svåra fysiska eller psykiska skador att de behövde tas om hand för vård eller krishjälp här på Kastrup, enligt den information jag har fått, säger Rasmussen.

Enligt polisen i Malmö hämtades dock en svensk kvinna med ambulans för vidare färd till Malmö. Det är oklart vilka skador hon hade.

Övriga svenskar bokades om till nya destinationer mot hemorterna.

Planet kördes av Thai Air, men hjälpen vid Kastrup sköttes av SAS eftersom de båda flygbolagen har ett nära samarbete, förklarar Rasmussen.

Nästa Thai Air/SAS-plan från Bangkok landar på Kastrup på torsdagsmorgonen och byggs då om för att bereda plats för 15 sjukbårar till allvarligt skadade från katastrofen.

Planet flygs sedan tillbaka till Bangkok över Singapore och beräknas landa på Kastrup igen någon gång på nyårsafton, enligt Rasmussen.

Redan under onsdagen flygs ett rent sjukvårdsutrustat plan från Oslo till Bangkok, som enligt SAS har ställts i ordning av det norska försvaret. Rasmussen tror att det i första hand är till för norska medborgare.

SAXO
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons