Nyheter

Sämre öppettider på lasarettens akuter

Nya öppettider för akutmottagningarna och sammanslagningar av röntgenverksamheterna med andra sjukhus. Det är två av förslagen som på tisdagen presenterades av Region Skåne.
Nyheter • Publicerad 14 maj 2008

Region Skåne inledde i höstas ett förnyelsearbete inom ramarna för Skånsk livskraft - vård och hälsa. 13 delprojekt har dragits igång och på tisdagen presenterades fyra av dem för de fackliga representanterna i den regionala samverkansgruppen.

Bland annat föreslås en gemensam modell för närsjukhusen i regionen. Det innebär till exempel att öppettiderna på akutmottagningen i Trelleborg. Från dagens dygnet runt-öppet till kl 8-20. Akuten på Ystads lasarett kommer att ha öppet som tidigare.

- Man vill skapa en likvärdig vård på alla närsjukhus, säger Fredrik Fexner, sjukhuschef på lasarettet Trelleborg.

Akutpatienter på övriga tider får ta sig till Malmö eller Lund.

- I Trelleborg har vi i genomsnitt fem patienter efter klockan 20 som vi i framtiden inte kommer att se, säger Peter Jerntorp, verksamhetschef på medicinkliniken med ansvar för akuten i Trelleborg.

Förändringen påverkar den nattpersonal som bemannar akuten vilket är omkring sex heltidstjänster enligt Peter Jerntorp.

Samtidigt ska närsjukhusen kunna direktinskriva patienter dygnet runt.

- Det motverkar det här med onödiga transporter fram och tillbaka, säger Fredrik Fexner.

Vidare föreslås sammanslagningar när det gäller radiologi, det vill säga röntgenmottagningarna. Verksamheterna i Malmö och Trelleborg slås samman och Ystad slås ihop med Kristianstad och Hässleholm.

- Det är alltid smärtsamt att som chef ha en egen välfungerande verksamhet och se den gå ifrån en. Och det är också alltid smärtsamt för medarbetarna inom enheten, säger Fredrik Fexner.

Röntgenmottagningarna ska dock vara kvar på respektive lasarett men ansvaret för verksamheten lyfts över till en egen ledning för varje radiologicentrum.

- Det är viktigt att man ser till att man får ett fungerande ledarskap för den nya verksamheten. Och när man bygger upp den är det viktigt att de som är i verksamheten får delta i detta på ett konstruktivt sätt, säger Fredrik Fexner.

Förslagen till förnyelse som även omfattar att Region Skånes laboratoriemedicinska verksamheter bildar en egen gemensam förvaltning, kommer troligen att tas upp till beslut i regionstyrelsen den 3 juni.

Magnus Aspegren
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.