Annons
Nyheter

Sämre kontroll av bekämpningsmedel i mat

Livsmedelsverket måste spara pengar.Nu överväger verket att helt slopa arbetet med tillsatser i livsmedel och minska kontrollen av bekämpningsmedel i mat.
Nyheter • Publicerad 4 februari 2002

I dag saknas fyra miljoner kronor och det räcker, enligt ledningen, inte med att spara efter osthyvelsprincipen. Någon verksamhet måste avvecklas, skriver Upsala Nya Tidning. Ett förslag är att minska kontrollen av bekämpningsmedel i maten genom att antalet analyser blir färre och metodutvecklingen läggs ner. Samtidigt slopas arbetet med tillsatser och aromämnen. - Vi anser inte att detta skulle innebära någon akut risk för konsumenterna. Det vore sämre att inte syssla med matförgiftningar, säger generaldirektör Bertil Norbelie. Han anser att skälet till den pressade ekonomin är att verket under senare år tilldelats en rad nya arbetsuppgifter av regeringen, men inte kompenserats fullt ut ekonomiskt. - Vi har bland annat fått i uppgift att arbeta med genmodifierade och ekologiska livsmedel. Det ska göras utöver det ordinarie arbete vi redan har. Det går inte ihop. Jag har varje år framfört till departementet att vi är underdimensionerade, säger Norbelie.

Mattias Pehrsson mattias.pehrsson@allehandasyd.se
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons