Sämre kontroll av bekämpningsmedel i mat
I dag saknas fyra miljoner kronor och det räcker, enligt ledningen, inte med att spara efter osthyvelsprincipen. Någon verksamhet måste avvecklas, skriver Upsala Nya Tidning. Ett förslag är att minska kontrollen av bekämpningsmedel i maten genom att antalet analyser blir färre och metodutvecklingen läggs ner. Samtidigt slopas arbetet med tillsatser och aromämnen. - Vi anser inte att detta skulle innebära någon akut risk för konsumenterna. Det vore sämre att inte syssla med matförgiftningar, säger generaldirektör Bertil Norbelie. Han anser att skälet till den pressade ekonomin är att verket under senare år tilldelats en rad nya arbetsuppgifter av regeringen, men inte kompenserats fullt ut ekonomiskt. - Vi har bland annat fått i uppgift att arbeta med genmodifierade och ekologiska livsmedel. Det ska göras utöver det ordinarie arbete vi redan har. Det går inte ihop. Jag har varje år framfört till departementet att vi är underdimensionerade, säger Norbelie.