Annons
Nyheter

Saddam vill dömas i Sverige

Saddam Husseins utsikter att få dömas i svensk domstol anses av experter vara små. Däremot finns möjligheter för Iraks exdiktator att avtjäna sitt straff i Sverige efter att ha fått sin dom.
Nyheter • Publicerad 13 juni 2005

– Det är inte särskilt realistiskt att en process kan äga rum i Sverige. Det irakiska folket och den nuvarande regeringen har bestämt sig för att den ska vara i Irak, säger Ove Bring, professor i internationell rätt vid Stockholms universitet, till TT.

Ove Bring är skeptisk mot Giovanni di Stefanos utspel i SVT:s Agenda på söndagskvällen. Saddam Husseins advokat uttryckte önskan om en svensk rättegång mot Saddam.

Annons

– Det var lite väl vilda utspel. De är dåligt förankrade i verkligheten. Exdiktatorn i svenskt fängelse efter en irakisk dom är å andra sidan inte ett omöjligt scenario, enligt Ove Bring.

– Man kan tänka sig att Irak och FN kanske tycker det är bra ur rättssäkerhetssynpunkt att Saddam får avtjäna sitt straff i ett annat land. För vad händer med honom i en irakisk cell? Det känns inte särskilt rättstryggt.

Sverige, Österrike och Schweiz har ett renommé av rättssäkerhet och neutralitet, menar Ove Bring. Det är just de tre länderna på Saddams advokats önskelista.

Birjana Plavsic, Serbiens förra president, dömdes av Haagtribunalen till elva års fängelse och avtjänar sitt straff på Hinsebergs kvinnoanstalt utanför Örebro. I det fallet handlar det emellertid mer om ekonomi än rättssäkerhet. Haagtribunalen har inga egna fängelser och är beroende av att länder ställer upp och tar emot de dömda. Enligt Per Hedvall, ämnesråd på justitiedepartementets enhet för internationellt samarbete, måste Irak till att börja med ställa frågan till Sverige om man kan tänka sig att inhysa en dömd Saddam Hussein.

– Bollen ligger hos Irak. Om Irak tar ett initiativ får man ta ställning till om det överhuvud taget finns en rättslig grund för ett överförande, säger han. (TT)

Nils Åkesson

Stockholm
Så här jobbar Trelleborgs Allehanda med journalistik. Uppgifter som publiceras ska vara korrekta och relevanta. Vi strävar efter förstahandskällor och att vara på plats där det händer. Trovärdighet och opartiskhet är centrala värden för vår nyhetsjournalistik.
Annons
Annons
Annons
Annons